I Ministarstvo obnavlja svoje zgrade

Autor: B.L. Objavljeno: 29.07.2019. 🕜 11:59 Lokacija: Zagreb

Projekt obuhvaća dvije uredske zgrade na Vinogradskoj cesti u Zagrebu

I Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja uskoro će započeti s energetskom obnovom dvije svoje poslovne zgrade u Zagrebu. Radi se o dvije zgrade u kojima se nalaze uredi MGIPU-a na Vinogradskoj cesti 25 u Zagrebu. Time će MGIPU dati pozitivan primjer javnosti i u praksi provoditi ciljeve energetski učinkovite gradnje, a provođenjem projekata ostvarit će se smanjenje potrošnje energije i financijske uštede, dok će se mjerama energetske obnove produljiti vijek trajanja i povećati standard korištenja zgrada. 

Bespovratna sredstva za taj projekt osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.'


Očekivane uštede veće od 60%

Radi se o uličnoj i dvorišnoj zgradi u vlasništvu Republike Hrvatske, a trenutačno ih koristi MGIPU. Ulična zgrada je izgrađena 1933. godine, a vrijednost projekta energetske obnove iznosi 2,25 mil. kuna, od čega su bespovratna sredstva 1,18 mil. kuna. Nakon završetka obnove očekuju se uštede na energentima od 63,49%. 

Dvorišna zgrada je izgrađena je 1971. godine, dok ukupni prihvatljivi troškovi energetske obnove iznose 2,47 mil. kuna, a bespovratna sredstva iznose 0,8 mil. kuna. Energetskom obnovom očekuju se ušteda na energentima od 68,01%.


Dvije godine do obnovljenih zgrada

Projekti bi trebali biti dovršeni za 24 mjeseca od stupanja na snagu ugovora. U skladu s time, trenutačno su u tijeku postupci javne nabave za izvođenje radova, stručni nadzor, koordinaciju zaštite na radu i upravljanja i administracije projektima, dok se početak izvođenja samih građevinskih radova očekuje tijekom jeseni 2019. godine, izvijestio je MGIPU.


TAGOVI