Dva milijuna kuna za obnovu ljekarne

Autor: B.O. Objavljeno: 18.07.2019. 🕜 10:36 Lokacija: Varaždin

Zgrada središnje ljekarne Varaždinske županije ima gotovo 60 godina

U srpnju su počeli radovi u sklopu EU projekta energetske obnove zgrade Ljekarne Varaždinske županije u što će biti uloženo gotovo dva milijuna kuna. Površina zgrade u Varaždinu ima gotovo 600 četvornih metara, a izgrađena je prije 57 godina. Rok za dovršetak radova je prosinac. 

"Sada će biti zamijenjena kompletna vanjska stolarija i bit će postavljeno 50-ak novih prozora i vrata. Rekonstruirat će se i sustavi grijanja, hlađenja i ventilacije, kao i rasvjeta prostora te elektroinstalacija", rekla je Zvezdana Petrović, ravnateljica Ljekarne Varaždinske županije. 


Godišnje uštede 

Na stranicama Varaždinske županije je objavljeno kako će energetska obnova rezultirati značajnim uštedama na energentima. Primjerice, nakon provedbe projekta godišnje uštede na toplinskoj energiji za grijanje iznosit će 52,21 posto, a one na energiji za hlađenje 53,52 posto. Također, emisije CO2 bit će manje za 71,22 posto. 

Važno je naglasiti kako je riječ o jednom od 50-ak objekata u zdravstvenoj, obrazovnoj ili drugoj javnoj funkciji u Varaždinskoj županiji koji će u potpunosti biti energetski obnovljeni EU novcem. 

"Nakon što smo prvu godinu mandata pripremali te prijavljivali projekte koji su redom odobreni jer su zadovoljili sve EU kriterije, a potom ugovarali dodjelu bespovratnog EU novca, sufinanciranje te izvođenje radova, projekti su sada u realizaciji, privode se kraju ili su već dovršeni. Podsjećam da u različitim fazama provedbe imamo EU projekte vrijedne 740 milijuna kuna, a gotovo polovica tog iznosa odnosi se upravo na energetsku obnovu, pri čemu udio vlastitih sredstava u prosjeku iznosi 20 posto", rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

TAGOVI