Komore protiv ministra Štromara

Autor: N.D. Objavljeno: 30.05.2019. 🕜 13:13 Lokacija: Zagreb

Članstvo u komorama novi velike benefite za relativno skromnu članarinu, kažu komore

Četiri komore koje okupljaju inženjere pobunile su se protiv resornog minitra Predraga Štromara. Tvrdnja da poslodavac godišnje plaća 1.800 kn za obvezu članstva u Komori za inženjere gradilišta i voditelje radova, a koju je na jučerašnjoj konferenciji za medije izrekao ministar Predrag Štromar, neistina je i namjerno dovođenje javnosti u zabludu. Istina je naime da su obveznici plaćanja članarine u Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva, Hrvatskoj komori arhitekata, Hrvatskoj komori inženjera strojarstva i Hrvatskoj komori inženjera elektrotehnike, fizičke osobe ovlašteni inženjeri upisani u Imenike komore. 

U određenim slučajevima društveno odgovorni poslodavci po vlastitoj odluci plaćaju članarinu za svoje zaposlenike, te im se to priznaje u porezno priznati trošak. Međutim, ističemo to je dobrovoljna odluka poslodavca da želi platiti tu financijsku obvezu u ime svog zaposlenika. Znači, poslodavac može, ako to isključivo dobrovoljno sam želi, platiti svom zaposleniku članarinu u Komori. Smiješno je da ministar pokušava rasterećenje poslodavcu od 125 kn mjesečno predstaviti kao „povećanje konkurentnosti“. 

Zabrinute komore

Komore naglašavaju da da su duboko zabrinute mogućnošću da Vlada usvoji izmjene i dopune Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, koje Vladi predlaže Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, usprkos javnom protivljenju svih onih na koje se te izmjene odnose: voditelja građenja, struke, poduzeća iz građevinske industrije, sindikata i četiri inženjerske komore (Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera elektrotehnike, Hrvatska komora inženjera strojarstva). 

"Dužnost nam je upozoriti javnost da kreatori ovih zakona, kao i njegovi zagovaratelji površno, tehnički neodgovarajuće i neispravno tumače inženjerske postulate kao i da slabo poznaju samu graditeljsku struku. Ovi prijedlozi izmjena zakona ponovno u graditeljski sektor uvode kaos, nered i nesigurnost. Naime, poslovi voditelja građenja i voditelja radova pripadaju sigurnosnom sektoru, tj. kvaliteta ovih poslova direktno utječe na javno zdravlje i sigurnost građana. Naglašavamo važnost kompetencija i iskustva koje voditelji građenja/radova trebaju posjedovati, a što je regulirano sadašnjim zakonima. Ove dvije profesije su isključivi čimbenik kvalitete gradnje, sigurnosti tijekom uporabe građevine i sigurnosti građana. Na istoj konferenciji za medije državni tajnik Željko Uhlir također je medijima iznio neistinitu informaciju rekavši kako se izmjenama Zakona omogućava dobrovoljno članstvo i daljnje bavljenje poslom pod istim strukovnim načelima te kako ove mjere vode prema liberalizaciji tržišta. Ističemo da je prijedlog Ministarstva neodrživ u praksi jer predlažu u jednoj organizaciji spajanje dva različita pravna oblika, komore i udruge, što je nezabilježeno ne samo u našem nego i u drugim pravnim sustavima. Predložena zakonodavna rješenja su neprovediva i iziskuju nove, znatne financijske i administrativne troškove, kako za Komore, tako i za njezine članove i poslodavce", stoji u priopćenju koju potpisuje Komore. 

Predložene izmjene

Predloženim se izmjenama planira ukinuti komorsko članstvo dvjema profesijama, što će dovesti do otežavanja uvjeta poslovanja, povećanja troškova poslovanja i nereda na gradilištima. Ako voditelji građenja/radova ne budu komorski članovi, police osiguranja od profesionalne odgovornosti koje će ugovarati i plaćati individualno ili koje će im plaćati poslodavac, bit će značajno skuplje od iznosa godišnje komorske članarine. 

Također, prestankom komorskog članstva 5.500 voditelja građenja/radova izgubit će pristup normama Hrvatskog zavoda za norme koje su im sada dostupne u sklopu članarine, a koje su im nužne u svakodnevnom radu. Izračuni komora, samo na bazi analize novih troškova osiguranja od profesionalne odgovornosti i pristupa normama, pokazuju 55 puta veće opterećenje za gospodarstvo u slučaju prihvaćanja ovih zakonskih izmjena i dopuna. Prema tome, promjene zakona donijet će značajno povećanje troškova: trošak osiguranja od profesionalne odgovornosti, trošak pristupa normama i trošak pravne pomoći koju sada također dobivaju od komora u sklopu članarine, kažu komore.

TAGOVI