Krenula javna rasprava o dugoročnoj obnovi zgrada

Autor: B.L. Objavljeno: 12.08.2020. 🕜 10:29 Lokacija: Zagreb

Primjedbe i prijedlozi zaprimaju se do 9. rujna

Na javno savjetovanje postavljen je Nacrt Dugoročne Strategije obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine. Primjedbe i prijedlozi za tu javnu raspravu iz područja zgradarstva mogu se dostaviti u razdoblju 10.8. - 9.9.2020. godine.

Naime, prema obvezama iz Zakona o gradnji (NN 153/2013, 20/20Ω17, 39/2019, 125/2019), Hrvatska mora dostaviti Europskoj komisiji Dugoročnu strategiju za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada. Cilj takve Strategije je postizanje visokoučinkovitih i dekarboniziranih zgrada do 2050. godine i ostvarenje potrebnog napretka prema pretvorbi postojećih zgrada u zgrade gotovo nulte energije (nZEB), osobito povećanjem dubinskih obnova. 

Cjelovite energetske obnove pri tome bi trebale obuhvaćati poticanje visokoučinkovitih alternativnih sustava ako je to tehnički, funkcionalno i gospodarski izvedivo, istodobno uzimajući u obzir pitanja u vezi sa zdravim unutarnjim klimatskim uvjetima (sanacija vlage, smanjenje emisija i sl.), zaštitom od požara i rizicima povezanima s pojačanim djelovanjem potresa. Tako će i obnova zgrada oštećenih potresom u Zagrebu i okolici svakako biti pokretačka točka i njihove energetske obnove. 

Dugoročnom strategijom predviđaju se jasne smjernice, definiraju mjerljive, ciljane mjere i jednak pristup financiranju, osobito za zgrada s najgorim energetskim svojstvima i za građane ugrožene energetskim siromaštvom. Uz to, Strategijom treba utvrditi jasnu razinu ambicioznosti u pogledu energetske obnove postojećih zgrada kako bi se postigli ciljevi Europske unije za razvoj održivog, konkurentnog, sigurnog i dekarboniziranog energetskog sustava do 2050. godine, objavilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.


TAGOVI