Vlada naložila ubrzanje energetske obnove zgrada

Autor: N.D. Objavljeno: 12.09.2022. 🕜 10:04 Lokacija: Zagreb

Sredstva od prodaje emisijskih jedinica u obnovu zgrada i obiteljskih kuća

U Narodnim novinama objavljen je zaključak Vlade RH kojim bi se do kraja iduće godine trebala ubrzati energetska obnova. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine zaduženo je da, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) , do kraja 2023. provede Programske mjere za smanjenje posljedica energetske krize. 

Zadužuje se MINGOR da, u suradnji s FZOEU, u svrhu energetske obnove obiteljskih kuća i energetske obnove stambenih zgrada, u 2023. osigura sredstva u maksimalnom iznosu do očekivanog prihoda od prodaje emisijskih jedinica u Republici Hrvatskoj koji će se uplaćivati u Fond u toj godini. 

MINGOR treba u suradnji s Fondom osigurati da do 1. rujna 2023. budu raspisani javni pozivi za energetsku obnovu obiteljskih kuća i stambenih zgrada. Prije raspisivanja javnih poziva potrebno je pribaviti prethodnu suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Za nositelja javnih poziva određuje se Fond, a za koordinaciju svih aktivnosti vezanih za provedbu ovoga Zaključka određuje se Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

TAGOVI