Novom rasvjetom do ušteda većih od dva milijuna kuna

Autor: B.O. Objavljeno: 14.09.2022. 🕜 14:00 Lokacija: Dubrovnik

Ponude za rekonstrukciju i modernizaciju sustava dubrovačke javne rasvjete

Ponude zaprimljene na javni natječaj za izvođenje projekta rekonstrukcije i modernizacije sustava javne rasvjete Grada Dubrovnika procijenjene vrijednosti 14 milijuna kuna s uključenim PDV-om otvorene su ovaj tjedan. Na poziv je pristiglo sedam ponuda, od kojih je više onih i ispod procijenjene vrijednosti nabave, javlja Grad Dubrovnik.

Nakon otvaranja ponuda, slijedi utvrđivanje ispravnosti dokumentacija i evaluacija za grad najpovoljnije ponude, a zakonski rok za navedeni proces je 60 dana. Nakon što Dubrovnik odabere najpovoljnijeg ponuditelja, svi sudionici natječajnog postupka imat će priliku uložiti žalbu. 

Cjelokupan postupak javne nabave završit će do kraja godine te će se izvođenju radova pristupiti u siječnju 2023., što ostavlja dovoljno vremena za gradnju sustava do siječnja 2024. kada će cijena električne energije za Grad Dubrovnik značajno porasti.

 

Troškovi održavanja 

"Dubrovnik to ulaganje financira kreditom HBOR-a s rokom otplate od sedam godina te fiksnom kamatnom stopom od 0,5 posto. Novčana ušteda na troškovima električne energije koja će se postići ovom rekonstrukcijom, u odnosu na zatečeno stanje, veća je od dva milijuna kuna godišnje, koliko iznosi i kreditno zaduženje, a dodatno će se značajno smanjiti i troškovi održavanja sustava. S obzirom na rapidan rast cijene svih energenata, pa tako i električne energije, izvjesno je da će konačan iznos koji će Grad Dubrovnik uštedjeti provedbom ovog projekta biti i dvostruko veći od kreditnog zaduženja", objavljeno je na stranicama Grada Dubrovnika

Naime, trenutno Dubrovnik električnu energiju plaća po fiksnoj cijeni od 0,38 kn/kW h, što je u skladu s ugovorom s HEP Opskrbom koji je sklopljen 27. siječnja 2020. na rok od četiri godine. Usporedbe radi, današnja cijena na tržištu kreće se oko 3,50 kn/kW h.

TAGOVI