Redukcija javne rasvjete na virovitičkom području

Autor: B.O. Objavljeno: 16.09.2022. 🕜 13:09 Lokacija: Virovitica

Reguliranje javne rasvjete s ciljem smanjenja rashoda za električnu energiju

Zbog znatnog poskupljenja energenata i nestabilnog stanja na tržištu, kao i naputaka Vlade o štednji, Grad Virovitica će, kao i većina jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, regulirati javnu rasvjetu s ciljem smanjenja rashoda za električnu energiju. 

Javna rasvjeta tako bi se gasila u ponoć te ponovno uključivala u 5:30 sati zbog odlaska građana na posao. 

Mjere će se početi primjenjivati ovih dana u pojedinim dijelovima grada i prigradskim naseljima, što će ovisiti o tehničkim mogućnostima na samim trafostanicama zbog spajanja pojedinih pravaca javne rasvjete, a uzimajući pritom u obzir gustoću prometa i važnost prometnica. Važno je napomenuti da se redukcija javne rasvjete neće primjenjivati na glavnim prometnim pravcima u središtu grada.

 

Smanjivanje svjetlosnog intenziteta 

Mjere redukcije javne rasvjete provodit će se postepeno. Ovog tjedna rasvjeta će se u ponoć gasiti u Gradskom parku, dvorištu Palače Pejačević, ispred crkve svetog Roka te u dijelu Rezovca i Taborišta. 

Osim toga, objavljeno je na stranicama Grada Virovitice, za sada su ugašene i dvije gradske fontane - ispred Palače Pejačević i Robne kuće, dok je fontana na šetnici kod gimnazije u pogonu od 18 do 22 sata. 

"Gašenje je privremeno rješenje do provedbe projekta rekonstrukcije postojeće javne rasvjete novom LED rasvjetom. Za projekt rekonstrukcije javne rasvjete trenutno se čeka odobrenje Vlade za zaduženje kod HBOR-a, nakon čega će Grad Virovitica raspisati javnu nabavu. Nakon postavljanja LED rasvjete, prema procjenama projektanata, očekuju se uštede od oko 70 posto te bi se tako kredit HBOR-a vratio od pet do sedam godina. Radi se o zamjeni oko 3.400 rasvjetnih tijela, a procijenjena vrijednost projekta je 15 milijuna kuna. Nakon zamjene, uštedama će pridonijeti i dodatno smanjivanje intenziteta svjetlosti na 30 posto snage svjetiljke u terminima kao što je provođena redukcija stare rasvjete", rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

 

Grijanje i plin 

Također, istaknuo je kako Virovitica radi na projektima postavljanja sunčanih elektrana na krovove gradskih institucija te podnih (neintegriranih; na zemlji) fotonaponskih sustava, s ciljem smanjenja troška za javnu električnu energiju te prihodovanja dodatnih sredstava u gradski proračun kojima bi se pokrili računi za grijanje i plin. 

"Trenutno smo u projektu postavljanja pet sunčanih elektrana u vrijednosti 5,5 milijuna kuna, koji s 85 posto sufinancira Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora. Sunčane elektrane bit će postavljene na krov Dvorca Pejačević, Palače Pejačević, Dječjeg vrtića Cvrčak, Tvrtke Virkom te Opće bolnice Virovitica. Nažalost, zbog administrativnih procedura za obnovljive izvore, prisiljeni smo uvesti mjere štednje kako bismo smanjili troškove gradskog proračuna", dodao je.

svijetla budućnost

TAGOVI