Beč predstavio plan uštede energije

Autor: B.O. Objavljeno: 28.09.2022. 🕜 15:23 Lokacija: Beč (Austrija)

Glavni grad Austrije ulaže dodatne napore kako bi se ostvario klimatsku neutralnost do 2040.

Beč se već tjednima intenzivno priprema za nadolazeću zimu. Na temelju opsežne analize izrađen je plan uštede zahvaljujući kojemu će sigurno moći prebroditi ovu jesen i zimu, a glavni grad Austrije namjerava uložiti dodatne napore kako bi se ostvario cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2040. i omogućio se prelazak s fosilnih goriva na alternativna rješenja. 

Plan tako uključuje nastavak radova na zamjeni energetski neučinkovite javne rasvjete LED tehnologijom koji se u Beču provode već godinama. Od približno 153.000 rasvjetnih tijela već je gotovo polovica zamijenjena modernim LED svjetiljkama. U prvoj fazi modernizacije bečke javne rasvjete, koja je dovršena krajem 2020., postavljeno je 50.000 novih LED visećih svjetiljki, a sada su u tijeku radovi na modernizaciji otprilike 80.000 rasvjetnih tijela na stupovima. 

Osim toga, rasvjeta je programirana tako da se u slabije prometnim područjima nakon 22 sata smanji na 75 posto, a nakon ponoći na 50 posto, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča.

 

Stanje objekta 

Taj grad značajne uštede postiže i tzv. ugovaranjem energetske usluge, oblikom ulaganja koji omogućuje financiranje energetske obnove zgrada iz smanjenih troškova za energiju i namijenjen je ubrzanju ulaganja u učinkovite mjere uštede energije. Pritom stručnjak analizira stanje određenog objekta i razrađuje mjere za povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje troškova. 

Kako bi se otplatio trošak projekta, koriste se prihodi ostvareni od ušteda. 

Zahvaljujući takvim ugovorima s bečkim magistratskim odjelom za izgradnju i upravljanje zgradama (MA 34) dosad je obnovljeno više od 40 građevina, među kojima su škole, vrtići i administrativne zgrade. Time je ukupno ušteđeno približno 193.000 MW h energije, a troškovi su smanjeni za 14,7 milijuna eura. 

Od 2000. godine taj je model korišten i za energetsku obnovu brojnih gradskih bazena. Osim toga, nove se obrazovne ustanove griju i hlade koristeći isključivo obnovljive izvore, a na njih se postavljaju i sunčane elektrane.

 

Klimatska neutralnost 

Privatnim osobama koje žele uštedjeti na raspolaganju stoji pregledan vodič Grada s korisnim poveznicama, a navedeni su i savjetodavni centri koji nude više informacija o energetskoj učinkovitosti i mogućnostima uštede energije. 

Glavni austrijski grad klimatsku neutralnost prije svega namjerava postići znatnim ulaganjima u obnovljive izvore, stoga do 2026. namjerava uložiti oko 6,2 milijarde eura u izgradnju odgovarajuće infrastrukture. Čak 1,2 milijarde eura bit će uloženo u ekološki prihvatljivu opskrbu energijom. 

Od 2000. do danas 50.000 kućanstava u Beču prestalo je koristiti plin za grijanje ili toplu vodu te je prešlo na energetski učinkovite sustave. 

Za postizanje postupne neovisnosti o fosilnim gorivima ulaže se u geotermalnu i Sunčevu energiju te dizalice topline. 

 

Fotonaponski sustavi 

Još je 2019. u pogon puštena jedna od najsnažnijih dizalica topline u srednjoj Europi koja koristeći višak topline grije oko 25.000 kućanstava. 

Pored bečkog pročistača vode trenutačno se gradi nova dizalica topline. Očekuje se da će nakon završetka radova 2027. toplinskom energijom moći opskrbljivati više od 100.000 kućanstava. 

Beč vidi veliki potencijal u korištenju Sunčeve energije, stoga do 2030. namjerava povećati ukupnu snagu fotonaponskih sustava sa sadašnjih 50 MW na 800 MW. 

Kako bi se ostvario taj cilj, potrebno je godišnje postaviti sunčane elektrane ukupne površine koja odgovara onoj 100 nogometnih igrališta. Elektrane će se postavljati na svim javnim i gradskim zgradama te na onim površinama koje zadovoljavaju tehničke preduvjete.

TAGOVI