Bečke ulice i ove će godine obasjati božićne lampice. Radi uštede energije, koristit će se više LED rasvjete, a lampice će gorjeti kraće nego inače. Dok su prošle godine svijetlile čak 660 sati, ove će godine vrijeme osvjetljenja biti skraćeno na ukupno 364 sata. 

Tako će lampice biti upaljene od 18. studenog do 8. siječnja 2023., i to od 15 sati do 22 sata, a ne do ponoći kao što je bio slučaj do sada, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča

Predstavnici bečkih trgovaca odlučili su da će unatoč trenutačnoj situaciji i rastu cijena energenata gotovo 30 trgovačkih ulica u središtu glavnog grada Austrije ponovno zablistati u božićnom sjaju.

 

LED svjetiljke 

Njihovu odluku podržala je Bečka gospodarska komora i Grad Beč. Kao razlog za to navedena je simbolika božićne rasvjete koja će ove teške zime ljudima dati osjećaj optimizma u predbožićno vrijeme. 

Božićna rasvjeta privlači više ljudi na ulice, kako stanovnika, tako i turista te uljepšava izgled grada. Time žele potaknuti i kupovinu kod lokalnih trgovaca, a ističu da rasvjeta građanima također pruža sigurnost. 

Zadnjih 10 godina za božićnu se rasvjetu u Beču sve više koriste LED svjetiljke. Bečka gospodarska komora predviđa da će zahvaljujući upotrebi LED tehnologije i skraćenom vremenu osvjetljenja ovogodišnja potrošnja električne energije iznositi samo oko 49.000 kW h, što otprilike odgovara godišnjoj potrošnji od 14 stambenih jedinica s po četiri člana kućanstva.