Srpski gradovi smanjuju potrošnju

Autor: B.O. Objavljeno: 03.10.2022. 🕜 12:41 Lokacija: Beograd (Srbija)

Planove za smanjenje potrošnje do sada dostavile gotovo sve tamošnje lokalne samouprave

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović prošli tjedan je izjavila kako su planove za smanjenje potrošnje električne i toplinske energije do sada dostavile gotovo sve lokalne samouprave. 

One će, prema tim planovima, prosječno uštedjeti približno 12 posto energije, a još ima prostora za smanjenje potrošnje u javnom sektoru, posebice u javnim tvrtkama. 

"Ministarstvo je 30. kolovoza objavilo prijedlog preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplinske energije u državnim i javnim ustanovama i institucijama, jedinicama lokalne samouprave, gospodarstvu, kućanstvima. Hvala lokalnim samoupravama, gotovo sve su dostavile svoje planove za smanjenje potrošnje i, prema planovima, prosjek uštede je približno 12 posto, što nije loše, budući da nije bilo lako gradovima i općinama naći načine za uštedu. Kada govorimo o javnim tvrtkama, njihov prosjek uštede je približno pet posto, a Elektroprivreda Srbije dala je najveći postotak od 3,2 posto. Ministarstva i druge središnje državne institucije su dostavile plan s prosječnim smanjenjem od gotovo 15 posto. To je dobar početak i hvala svima, ali smatramo kako ima još prostora, posebice kod javnih tvrtki s kojima ćemo razgovarati i vidjeti koje su mogućnosti za smanjenje potrošnje jer to znači i manje novca koji država daje za uvoz električne energije", rekla je ona odgovarajući na novinarska pitanja nakon sastanka s Franziskom Brantner, državnom tajnicom u njemačkom Saveznom ministarstvu gospodarstva i zaštite klime te Manuelom Sarrazinom, posebnim izaslanikom Savezne vlade za Zapadni Balkan, javlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

TAGOVI