Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije pripremilo je prijedlog preporuka za ostvarivanje ušteda u potrošnji električne i toplinske energije u državnim i javnim ustanovama i institucijama, jedinicama lokalne samouprave, gospodarstvu te u kućanstvima za nadolazeću zimu. Preporuke bi se trebale početi primjenjivati što prije, i to u razdoblju od 1. rujna 2022. do 31. ožujka 2023. godine. 

Lokalnoj samoupravi tako se, među ostalim, preporučuje da smanji javnu rasvjetu na ulicama, trgovima i drugim objektima na najmanju sigurnosno opravdanu razinu (smanjenje za 33 posto). 

Zatim, voditeljima u državnoj upravi, državnim tvrtkama, javnim ustanovama i gospodarstvu preporučuje se, primjerice, da među svojim zaposlenicima odrede osobe koje će se brinuti o smanjenju potrošnje energije, u skladu sa svim navedenim preporukama, primjenom čestih kontrola tijekom radnog vremena, a posebice nakon toga, s ciljem smanjenja potrošnje za 15 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Zaposlenicima se pak predlaže da ne koriste osvjetljenje u unutarnjim prostorijama i uredima u javnim zgradama u razdoblju kada ima dovoljno dnevne svjetlosti, ne postavljaju tamne zavjese i predmete koji zaklanjaju prirodnu svjetlost od prozora, ne spuštaju rolete tijekom dana te da, među ostalim, isključuju osvjetljenje kada u prostoriji nitko ne boravi. 

Među prijedlozima mjera za kućanstva u cilju smanjenja potrošnje električne i toplinske energije navodi se korištenje bojlera za pripremu tople vode samo kada je ona potrebna te da se njegov termostat podesi na temperaturu zagrijavanja do 60 °C. K tomu, preporuke su postavljanje hladnjaka na 4 °C, a zamrzivača na -18 °C, kako bi se osigurala najbolja potrošnja, te pametno korištenje uređaja za grijanje u svojem domu.

 

Mjere štednje električne energije 

Energetska i ekonomska kriza na europskim tržištima ponajprije je uzrokovana povećanom potražnjom u razdoblju nakon pandemije, a potom i ratom u Ukrajini, kao i geopolitičkim previranjima na globalnoj razini do kojih su ovi događaji doveli, što od svake zemlje zahtijeva ulaganje dodatnih financijskih sredstava kako bi se osigurala energetska sigurnost i stabilnost

Bez osiguravanja dovoljnih količina energije i energenata, nema ni stabilne ekonomije, ni razvoja gospodarstva, zbog čega su mnoge države u Europi posegnule za donošenjem drastičnih mjera, imajući u vidu svakodnevne poremećaje na tržištu i nekontrolirani rast cijena. 

"Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva energetike čine i učinit će sve kako bi se osigurale dovoljne količine energije i energenata za gospodarstvo i za kućanstva i zahvaljujući financijskoj stabilnosti i odgovornoj politici koju provodimo uspijevamo održati energetsku sigurnost države. Ne radimo planove o restrikcijama električne energije, već cijelo vrijeme činimo to da naša elektroenergetika povećava proizvodnju energije, kako bismo smanjili uvoz nedostajućih količina, i radimo na ostvarenju projekata koji unaprjeđuju energetsku učinkovitost u javnim objektima i kućanstvima", objavljeno je na stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

 

Dnevna i godišnja razina 

Na temelju potencijalno ostvarenih ušteda, procjenjuje se kako se dnevno može uštedjeti više od 15 posto od dnevne potrošnje ukupne električne energije u Srbiji. Ako se pak to preslika na godišnju razinu, riječ je o približno 5.300 GW h, od ukupno potrošenih 33.000 GW h. 

Drugim riječima, tada ne bi bilo potrebe za uvozom na godišnjoj razini. 

inače, potrošnja električne energije u Srbiji tijekom ljeta iznosi približno 90 GW h, a u zimskom razdoblju 120 GW h dnevno. Od toga, kućanstva troše 42 posto, industrija 25 posto, transport tri posto, javno-komercijalni sektor 17 posto, dok su gubici 13 posto.