Bjelovar modernizira javnu rasvjetu

Autor: B.O. Objavljeno: 27.09.2022. 🕜 09:20 Lokacija: Bjelovar

Procijenjena vrijednost projekta je 11,2 milijuna kuna

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak i direktor tvrtke INEL Darko Angebrandt su na konferenciji za novinare, koja je održana prošli tjedan, objasnili sve o projektu iz područja unapređenja energetske učinkovitosti pod nazivom 'Modernizacija sustava javne rasvjete u Gradu Bjelovaru'. 

Naime, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) odobrila je Gradu Bjelovar financiranje izrade projektne dokumentacije za modernizaciju javne rasvjete (energetski pregled i glavni projekt zamjene za 4000 svjetiljki) u sklopu ELENA programa. 

Vrijednost izrade projektne dokumentacije je 357.000 kuna. Ugovor je potpisan s tvrtkom INEL koja je pri kraju s izradom projektne dokumentacije potrebne da Bjelovar krene s obnovom javne rasvjete.

 

Teški metali 

Na temelju Sporazuma o financiranju, između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i HBOR-a, za provedbu financijskog instrumenta 'ESIF krediti za javnu rasvjetu', Bjelovar namjerava modernizirati javnu rasvjetu primjenom najučinkovitijih LED svjetiljki. One zadovoljavaju sve zahtjeve iz Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i nemaju u sebi opasnih teških metala (kao što su živa, olovo) te ne podliježu posebnim zahtjevima za zbrinjavanje elektroničkog otpada. 

Obnova javne rasvjete prilagodit će optiku suvremenim rasvjetnim tijelima kao i popunjavati pojedine dijelove s novim rasvjetnim tijelima. Time će se postići bolje osvjetljenje, a smanjiti potrošnja električne energije. 

Procijenjena vrijednost projekta iznosi 11,2 milijuna kuna, što će Bjelovar financirati vrlo povoljnim kreditom HBOR-a, s kamatnom stopom od najviše 0,5 posto. 

Kredit će vraćati kroz uštede energije od 1,41 GW h godišnje, što je, do nedavno, iznosilo oko milijun kuna uštede godišnje na javnoj rasvjeti, a prema sadašnjim cijenama, ušteda iznosi oko tri milijuna kuna. 

Obnova javne rasvjete će biti gotova do rujna 2023. godine, javlja Grad Bjelovar.

svijetla budućnost

TAGOVI