Svjetla na Eiffelovom tornju u Parizu uskoro će se gasiti više od sat vremena ranije tijekom noći, radi uštede struje. Kultni toranj, koji je inače osvijetljen do 1 sat ujutro, samo jedan od gradskih spomenika i općinskih zgrada koje će biti "poslane u mrak" ranije navečer dok se glavni grad Francuske, kao i ostatak Francuske i Europe, suočava s rizike nestašice struje, racionalizacije potrošnje i nestanka struje zbog sukoba u Ukrajini, javlja AP. Svjetla Eiffelovog tornja bit će ugašena nakon što posljednji posjetitelj ode u 23.45, počevši od 23. rujna. Druge gradske znamenitosti, poput tornja Saint-Jacques i gradske vijećnice, bit će isključene u 22 sata. 

Iz sigurnosnih razloga ulična će rasvjeta ostati upaljena u cijelom Parizu, a raskošni mostovi preko Seine također će ostati osvijetljeni noću. Pariške vlasti imaju za cilj uštedjeti energiju pomicanjem početka sezone grijanja za cijeli mjesec, od sredine listopada do sredine studenog. 

Također, planiraju sniziti temperaturu u javnim objektima za jedan stupanj, s 19 na 18 stupnjeva Celzijevih tijekom radnog vremena, te na 16 stupnjeva nakon radnog vremena i vikendom.

Leipzig već mjesec dana štedi energiju

Sličan trend štednje na javnoj i dekorativnoj rasvjeti već je prisutan u cijeloj Njemačkoj, od 1. rujna, gdje u brojnim gradovima u javnoj rasvjeti radi svaka druga svjetiljka. Izlozi trgovina trebaju od 22 uvečer do 6h ujutro biti u mraku, a reklame su ugašene. To je kod trgovaca naišlo na mlaku pobunu, jer se strahuje od pljački trgovina pa je ipak dozvoljeno minimalno osvjetljenje, po izboru trgovca. Poznata kelnska katedrala je u mraku, baš kao i čuveni spomenik borbi naroda u Leipzigu, koji je godinama bio osvjetljen noću, sada je u mraku. Taj je spomenik osvjetljavalo 124 svjetiljke, s potrošnjom 15 do 20 kW/h. Parkovna rasvjeta gasi se u ponoć. 

Osim toga ugašena je rasvjeta i na drugim brojnim javnim zgradama i mostovima, njih ukupno 238, zbog čega je Leipzig bitno mračniji noću, a cilj grada, koji je s mjerama štednje započeo prije mjesec dana, je ušteda 15% energije. 

Grad je objavio da time namjerava uštedjeti 150.000 kWh do kraja godine. To odgovara godišnjoj potrošnji 50 kućanstava u kojima stanuju dvije osobe. Temperatura u javnim zgradama neće biti viša od 19 Celzija. Na javnim bazenima je temperatura vode smanjena na 24 Celzija i predviđa se tuširanje samo hladnom vodom. Slično je u Jeni, gdje se također reducira javna rasvjeta te sva dekorativna rasvjeta zgrada i crkava. Samo na rasvjeti javnih zgrada i crkava računa se na uštedu 30.000 kWh struje godišnje. 

Svjetlosno onečišćenje

Gradonačelnik Jene Christian Gerliz kaže da ušteda nije velika, ali je simbolična i šalje poruku, jer se građanima pokazuje da treba štedjeti na energiji. Tamo gdje nije moguće automatski ugasiti dekorativnu rasvjetu, to je obavljeno ručno. Osvjetljenje se ostavlja samo na jako visokim zgradama, radi sigurnosti zračne plovidbe. Grda Weimar struju štedi učinkovitijom LED javnom rasvjetom, koja je ugrađena 2016. 

Do tada je potrošnja za javnu rasvjetu bila na 2,6 mil. kWh, dok je nakon ugradnje LED lampi to palo na 1,5 mil. kWh godišnje. Danas su odlučili da će javna rasvjeta raditi sat vremena kraće - lampe se gase pola sata ranije ujutro a s radom počinju pola sata kasnije navečer.  Vlasnici poslovnih zgrada sami odlučuju o gašenju rasvjete. Nijemci zaključuju da tima uspješno rješavaju i problem svjetlosnog onečišćenja, objavio je krajem rujna MDR Mitteldeutscher Rundfunk.