Bespovratna sredstva HOPS-u za sanaciju energetske infrastrukture

Autor: B.O. Objavljeno: 20.09.2022. 🕜 08:11 Lokacija: Zagreb

Iz Fonda solidarnosti za sanaciju šteta od potresa

Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS) odobrena su sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije za 12 projekata. Ukupna vrijednost 12 projekata procijenjena je na 463,4 milijuna kuna. Ti projekti su zadovoljili kriterije Poziva na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a za sanaciju šteta (sanaciju građevina i, primjerice, zamjenu energetske infrastrukture) koje su nastale serijom potresa od 28. prosinca 2020. godine na energetskoj infrastrukturi i energetskim postrojenjima na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Varaždinske, Međimurske, Brodsko-posavske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Taj poziv je 5. siječnja ove godine objavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR). 

Fond solidarnosti predstavlja odgovor EU na prirodne katastrofe velikih razmjera i izraz je europske solidarnosti s regijama unutar Europe pogođenim katastrofama. 

Fond je nastao kao reakcija na velike poplave u središnjoj Europi u ljeto 2002. Otada se koristio sto puta pokrivajući niz različitih prirodnih katastrofa uključujući poplave, šumske požare, potrese, oluje i suše. Do sada je 28 europskih zemalja primilo potporu u iznosu većem od sedam milijardi eura, od čega je Hrvatskoj od 2010. do danas dodijeljeno više od milijardu eura.

 

Najveći iznos 

Provedba aktivnosti mogla je početi najranije 28. prosinca 2020., a njih je potrebno dovršiti do 15. svibnja 2023. godine. 

"Razdoblje za provedbu projekata sanacije raspoloživo prema Pozivu obuhvaća dio radova koji se poduzimaju radi vraćanja infrastrukture u radno stanje kako bi opskrba kupaca električnom energijom bila neprekinuta, dok je za cjelovitu obnovu objekata u zaista ispravno radno stanje sukladno standardima koje primjenjujemo u svim dijelovima Hrvatske planirano gotovo osam godina tj. završetak svih projekata sufinanciranih iz Fonda solidarnosti EU-a planiran je krajem 2029. godine", javlja HOPS

U skladu s potpisanim ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava, maksimalno odobreni iznos koji može biti vraćen iz Fonda solidarnosti iznosi gotovo 200,9 milijuna kuna (ili 43 posto potrebne investicije), dok će HOPS ostatak sredstava osigurati iz vlastitih ili iz trećih izvora.

TAGOVI