Uskoro završava provedba projekta SINCRO.GRID u Hrvatskoj

Autor: B.O. Objavljeno: 18.10.2021. 🕜 13:24 Lokacija: Zagreb

Rješavanje izazova u vođenju EES-a i otklanjanju zagušenja u elektroenergetskoj mreži

Predstavnici Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS-a), Siemens Energyja i Končar KET-a prošli tjedan prisustvovali su završetku radova na postrojenju statičkog kompenzatora (SVC) u trafostanici (TS) 400/220/110 Konjsko neposredno prije njegova puštanja u probni rad. 

Ugovor za isporuku ovog suvremenog uređaja sklopljen je u studenom 2019. godine s tvrtkom Siemens Energy, a obuhvatio je izradu dokumentacije za proizvodnju, zatim proizvodnju te prijevoz, ugradnju i puštanje u pogon SVC postrojenja snage 250 Mvar. Vrijednost navedenog ugovora je 104,9 milijuna kuna, a rok izvršenja 24 mjeseca. 

Dovršetkom projektnih aktivnosti, što se očekuje kroz mjesec dana, završava provedba SINCRO.GRID projekta u Hrvatskoj.

 

Regulacija iznosa napona 

Projekt naprednih mreža SINCRO.GRID nastao je dugogodišnjom suradnjom hrvatskih i slovenskih operatora prijenosnih i distribucijskih sustava (ELES, HOPS, HEP-ODS, SODO). 

Cilj projekta je rješavanje izazova u vođenju elektroenergetskog sustava i otklanjanju zagušenja u elektroenergetskoj mreži, čime se omogućuje prihvatljiva razina sigurnosti rada EES-a i osiguravaju preduvjeti za prihvat novih obnovljivih izvora, izvijestio je HOPS

Upravljanje tokovima jalove snage neposredno pridonosi regulaciji iznosa napona čime se poboljšava kvaliteta napona u elektroenergetskom sustavu i povećava sigurnost opskrbe kupaca na širem području.

TAGOVI