EU donijela odluku o porezu na ugljični dioksid

Autor: N. D. Objavljeno: 14.12.2022. 🕜 12:35 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Vizualizacija emisija ugljikovog dioksida (izvornik: Shutterstock, 2021.)

• ugljikov dioksid, emisije, onečišćenje
    Izvor: Shutterstock

Uvest će se porez na uvozni čelik i električnu energiju koji su proizvedeni "na prljav način"

Nakon cjelonoćnih pregovora, Europska unija je u utorak postigla politički dogovor o nametanju carine na emisije ugljičnog dioksida na uvoz robe koja onečišćuje okoliš, kao što su čelik i cement, što je prva svjetska shema čiji je cilj podržati europske industrije dok se dekarboniziraju. Pregovarači zemalja EU-a i Europskog parlamenta postigli su oko 5 sati ujutro u Bruxellesu dogovor o zakonu o naplati troškova emisije CO2 na uvoz željeza i čelika, cementa, gnojiva, aluminija i električne energije. Tvrtke koje uvoze tu robu u EU morat će kupiti certifikate koji pokrivaju njihove ugrađene emisije CO2, čime se zapravo štiti domaći proizvod pod izgovorom zaštite klime. Tu se opravdano može postaviti škakljivo pitanje hrvatskog uvoza električne energije iz BiH ili Srbije, proizvedene iz ugljena, koja će u startu biti skuplja, što je loše za HEP, koji je najveći neto uvoznik električne energije u EU. 


Shema je osmišljena kako bi se isti trošak CO2 primijenio na inozemne tvrtke i domaće industrije u EU - od kojih se potonje već zahtijeva da kupuju dozvole od tržišta ugljika u EU kada zagađuju. Cilj je nameta spriječiti potkopavanje europske industrije zbog jeftinije robe proizvedene u zemljama sa slabijim ekološkim propisima. Također će se primjenjivati na uvozni vodik, koji nije bio u izvornom prijedlogu EU-a, ali su ga zastupnici EU-a zagovarali u pregovorima. Neki detalji o zakonu, uključujući datum njegovog početka, bit će određeni kasnije ovog tjedna u povezanim pregovorima o reformi tržišta ugljika u EU, javlja Reuters. 

Besplatne kvote odlaze u povijest

Trenutačno EU domaćoj industriji daje besplatne dozvole za CO2 kako bi je zaštitio od strane konkurencije, ali planira postupno ukinuti te besplatne dozvole kada se postupno uvede granična tarifa za ugljik, kako bi se uskladila s pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Koliko brzo će se to postupno uvođenje dogoditi odlučit će se u razgovorima o tržištu ugljika. 

Bruxelles je rekao da bi zemlje mogle biti izuzete ako imaju istu klimatsku politiku kao EU, te sugerirao da bi Sjedinjene Države mogle izbjeći porez na toj osnovi. Ipak, plan EU-a naišao je na kritike zemalja, uključujući Kinu, i dolazi usred pojačanih trgovinskih napetosti sa Sjedinjenim Državama zbog subvencija Zakona o smanjenju inflacije za zelene tehnologije, za koje je EU rekao da bi mogle štetiti europskim tvrtkama. Tarifa je dio paketa politika EU-a osmišljenih kako bi pomoglo svijetu da izbjegne katastrofalne klimatske promjene smanjenjem emisija EU-a za 55% do 2030. u odnosu na razine iz 1990. godine. 

Mohammed Chahim, glavni pregovarač Europskog parlamenta o zakonu, rekao je da će granična carina biti ključna za napore EU-a u borbi protiv klimatskih promjena.

TAGOVI