Golema ulaganja u rumunjsku energetiku

Autor: I.T. Objavljeno: 08.05.2012. 🕜 15:12 Lokacija: Bukurešt (Rumunjska)

Od 2002. godine do danas u rumunjsku energetiku uloženo je 16 mlrd. eura, no Rumunjska se uskoro može suočiti s nestašicama energije!

Inozemni investitori su u rumunjski energetski sektor investirali od 2002. godine do danas 16 mlrd. eura, izjavio je čelnik rumunjskog Vijeća stranih ulagača (FIC). Investicije u energetiku su u razdoblju 2008. -  2010. godine rasle po stopi oko 40% godišnje, dok su se u istom razdoblju ukupne investicije u Rumunjskoj smanjile za 27%. Energetske tvrtke u stranom vlasništvu zapošljavaju 54 000 ljudi i lani su platile 4 mlrd. eura poreza i davanja. Prema procjeni stranih investitora, u rumunjski energetski sektor bi u idućem kratkoročnom razdoblju trebalo uložiti još najmanje 15 - 20 mlrd. eura radi modernizacije postojećih i gradnje novih proizvodnih kapaciteta, javlja rumunjski portal 'Nine o'Clock'.
Unatoč svemu tome, velike rumunjske energetske tvrtke su upozorile da bi se Rumunjska nakon 2016. godine mogla suočiti s nestašicama struje, budući da su mnoge termoelektrane ili hidroelektrane zastarjele. One očekuju da država omogući uvjete koji bi pomogli većem ulaganju u energetiku. Istodobno je Svjetska banka pozvala strane energetske tvrtke da bez čekanja vlade pokrenu velike investicijske projekte, javlja rumunjski dnevnik 'Ziarul Financiar'.

TAGOVI