Greenpeaceovi aktivisti na INA-inim plinskim platformama

Autor: N.D. Objavljeno: 08.06.2022. 🕜 09:52 Lokacija: Pula

Novi prosvjed na kritičnoj energetskoj infrastrukturi

Nakon šokantnog pisanja po LNG terminalu na Omišlju u listopadu prošle godine i prošlotjedne ronilačke potrage za potopljenom INA-inom platformom, zeleni aktivisti Greenpeacea popeli su se na INA-inu plinsku platformu u Sjevernom Jadranu. 

Riječ je o aktivistima iz Hrvatske, Mađarske, Poljske i Irske, koji su istaknuli veliki transparent s likom Ursule von der Leyen koji poziva predsjednicu Europske komisije da planira postupno napuštanje fosilnog plina do 2035. i potakne energetsku tranziciju na obnovljive izvore energije u Europskoj uniji. Traže hitno napuštanje fosilnih goriva te veću primjenu obnovljivaca i energetske učinkovitosti, jer fosilna goriva nisu rješenje za klimatsku krizu. 

Nije li apsurdno da u zemlji poput Hrvatske, koja se po osunčanosti može usporediti s Italijom i Grčkom, političari zanemaruju potencijal korištenja energije sunca? Istodobno, fosilne kompanije poput INA-e, a time i MOL-a, i dalje crpe prirodni plin iz Jadrana. To ne mora biti tako. Svu potrebnu energiju možemo dobiti iz čistih i sigurnih obnovljivih izvora energije,” izjavila je Petra Andrić iz Greenpeacea u Hrvatskoj.

TAGOVI