HEP sklopio trogodišnji ugovor o opskrbi Grada Ljubljane

Autor: N.D. Objavljeno: 21.05.2015. 🕜 12:41 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

HEP sada drži pet posto slovenskog tržišta električne energije

Danas je HEP u Ljubljani potpisao Ugovor o opskrbi električnom energijom Grada Ljubljane. Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Ljubljane Zoran Janković i direktor HEP Trgovine-Ljubljana, Pavao Bujas. Glavni grad Slovenije sljedeće tri godine električnom energijom opskrbljivat će HEP. Naime, u zadnjem krugu javnog nadmetanja za opskrbu električnom energijom HEP je dao najpovoljniju ponudu, za nabavu 270 GWh električne energije, ukupne procijenjene vrijednosti 12 milijuna eura. Ponuda HEP-a bila je najpovoljnija između pet ponuditelja, a za 0,3% povoljnija od druge najpovoljnije ponude koju je dala tvrtka Petrol. HEP je u veljači pobijedio na natječaju Slovenskog operatora distribucijske elektroenergetske mreže (SODO) za pokriće gubitaka i zajamčenu opskrbu za razdoblje od 2016. do 2017.godine, u količini od 1.109.130 MWh. HEP je do sada ostvario 5% udjela na slovenskom tržištu električne energije. 
Potpisivanju ugovora prisustvovao je član Uprave Hrvatske elektroprivrede Saša Dujmić koji je tom prilikom izjavio: „ Ovaj Ugovor o opskrbi električnom energijom Grada Ljubljane za nas je od posebne važnosti jer smo i u regiji dokazali svoju konkurentnost. Naša snaga je vlastita proizvodnja, ali i stoljetno iskustvo u distribuciji i opskrbi električnom energijom. Ovo je još jedan veliki korak u ostvarenju našeg cilja, a to je biti lider na regionalnom energetskom tržištu.“ Osim u Sloveniji, HEP posluje na europskim tržištima od Njemačke do Kosova, bilo da je riječ o trgovini, odnosno kupoprodaji električne energije, trgovanju emisijskim jedinicama CO2 ili opskrbi električnom energijom. HEP je prisutan na brokerskim platformama i energetskim burzama, kao što su EEX i EPEX (europske burze energije, odnosno električne energije), mađarska burza električne energije HUPX i slovenski BSP SouthPool. 
„Potvrđeno je da je Hrvatska elektroprivreda dobila veliki posao u Sloveniji i na tome im trebamo čestitati. To je ono na čemu sam inzistirao zadnjih nekoliko godina, da izađe izvan granica Hrvatske, da se posvete regiji. Hrvatska elektroprivreda ima mogućnost biti regionalni energetski lider“, rekao je predsjednik Skupštine HEP-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Ministar je istaknuo ključnu ulogu HEP-a u hrvatskom energetskom investicijskom ciklusu te dodao kako HEP mora povećati svoj udio u tržištima susjednih zemalja. „Za sve takve buduće poslove HEP će imati moju bezrezervnu podršku“, zaključio je ministar Vrdoljak. 
U HEP-u pozorno analiziraju i mogućnost širenja poslovanja i na druga regionalna tržišta, osim Slovenije, i to samostalno, putem postojećih inozemnih društava ili osnivanjem novih društava, sklapanjem strateških partnerstava ili akvizicijama. Područja u kojima postoji mogućnost nastupa na susjednim tržištima su investicije u proizvodne objekte, prvenstveno obnovljive izvore energije; trgovina i opskrba električnom energijom i plinom te projekti energetske učinkovitosti. Regionalni iskorak HEP-a važan je dio poslovne strategije i zauzimanja uloge vodećeg energetskog regionalnog igrača, kažu u HEP-u.

TAGOVI