INAŠ oštro protiv Ininog projekta davanja benzinskih postaja u koncesiju

Autor: N.D. Objavljeno: 10.07.2013. 🕜 14:02 Lokacija: Zagreb

Ini projekt "Postani partner" u propast će odvesti i poduzetnike i radnike, kažu u sindikatu

Inin sindikat Inaš najavio je brojne sindikalne aktivnosti i radničke prosvjeda diljem Hrvatske jer nastoji zaustaviti novi projekt Ininog menadžmenta pod nazivom "Postanite poduzetnik", kojim se benzinske postaje daju u franšizu. Predsjednika sindikata Maja Rilović istaknula je da je taj projekt marketinški trik kojim se tvrtka zapravo želi jeftino riješiti trećine zaposlenih u Ini, zatvoriti više od stotinu benzinskih postaja te u konačnici Inu pretvoriti u MOL-ovu podružnicu. 
"Riječ je o lažnom poduzetništvu, jer Ina će nakon sklapanja ugovora s poduzetnikom ostati ta o kojoj ovisi ključno upravljanje budžetom, dok poduzetniku ostaje upravljanje zaposlenicima. Primjena tog modela poslovanja za njih znači trenutačan raskid ugovora o radu s Inom i gubitak stečenih prava, a ostavlja se prostor za drastično smanjivanje plaća i daljnje otkaze", pojasnila je Rilović, uvjerena da Ina pilot projekt namjerava preslikati na znatno više od samo 20 postaja. Sindikat je o tome informirao premijera Milanovića s kojim žele sastanak, a najavili su i velik prosvjedni skup na Markovom trgu 18. srpnja. INAŠ upozorava da je mađarski MOL takav model poslovanja inaugurirao na svoje benzinske postaje u Mađarskoj i Slovačkoj, gdje su se ugovori s djelatnicima u postajama pod franšizom potpisvali na rok od godinu dana. Originalno postavljeni uvjeti poslovanja bili su donekle prihvatljivi, pod uvjetom da se zaposlenima prepolove primanja i ukinu sva stečena prava. Rilović kaže da je promet na tim benzinskim postajama u prvoj godini pao za 20%, u drugim godinama je porastao, ali nije dosegao razinu prometa dok su te postaje bile pod kapom MOL-a i Slovnafta. Fluktuacija radne snage na postajama u franšizi je tri do šest mjeseci, a uvjeti iz ugovora s matičnom kompanijom koja je postaje dala u franšizu svake su se godine pogoršavali, tako da ni poduzetnici ni radnici nisu mogli opstati. 

Rilović je demantirala tvrdnje iz Ine da trošak rada na benzinskim postajama iznosi 40%, kazavši da trošak osoblja u ukupnim troškovima benzinskih postaja iznosi tek 4%, dok se preostalo odnosi na trošak dobave goriva, robe široke potrošnje, energije, telekomunikacija i amortizaciju, poručivši Upravi da manipulira s cijenom rada. Do te brojke došli su računavši 7,5 milijardi kuna prihoda koliko maloprodaja ostvaruje, stavivši ih u odnos s troškom radne snage. Osnovna netto plaća zaposlenih kreće se između 3.500 kn i 4.300 kn ovisno o godinama staža, a uz sve dodatke na smjenski rad penje se na 5.500 kn, što je na razini prosječne plaće. Rilović je prozvala menadžment kazavši da su zaslužni za gubitak udjela u maloprodaji, za koju drži da je i dalje profitabilna, kao i sama Ina koja je lani ostvarila 1,6 milijardi kuna brutto dobiti. 

Cilj Ininog pilot projekta "Postani poduzetnik" po Inašu je stvaranje ekstra profita, te je iznesena kalkulacija prema kojoj je ukupan trošak zaposlenih u Hrvatskoj jednak razlici koju Ina zadržava za sebe na ime rudne rente koja je u našoj zemlji dvostruko niža od one u Mađarskoj. Rilović navodi da MOL proširio svoju maloprodaju u susjedne zemlje, te tako u Sloveniji ima 32 nove crpke, dok Ina ima samo pet, u Hrvatskoj ima Tifonovu mrežu od 43 postaje, u Srbiji MOL ima 33 crpke, a partnertvo Ine i MOL-a u BiH rezultiralo je snažnim gubitkom tržišnog udjela. Sindikalci prozivaju Upravu i za nedostatna istraživanja ugljikovodika, kašnjenje modernizacije i loš rad rafinerija te općenito vođenje nerazvojne politike usljed koje je Ina postala podružnica MOL-a. 
"Nismo informirani o izmjenama dioničarskog ugovora, nemamo kontakt s premijerom, koji nas upućuje na ministra gospodarstva koji je korektan ali nam ne može pomoći jer je riječ o rješavanju odnosa među dioničarima. Predsjednik NO Ine Siniša Petrović je posve nedostupan, a ignorira nas i Uprava od koje smo zatražili sastanak u lipnju i dobili termin početkom kolovoza, kad će natječja za projekt 'Postani poduzetnik' već završiti. Za vrijeme bivše Vlade više se znalo u javnosti o tome što se u Ini događa, a općenito mislimo da je svaka Vlada mogla raditi bolje.", kaže Rilović. 
O svemu se oglasila i Ina u priopćenju kazavši da cilj pilot projekta nije otpuštanje radnika, već postizanje veće učinkovitosti maloprodajne mreže. "Želimo naglasiti kako ne postoje viškovi zaposlenika na Ininim benzinskim postajama te kako je svaki naš radnik na postaji potreban u punom smislu te riječi. Poziv za prijavu za upravljanje postajama postigao uistinu dobar odaziv, s velikim brojem zainteresiranih kandidata što pokazuje kako je naša namjera prepoznata i podržana od budućih poduzetnika, što je bio i cilj kampanje", kažu u Ini.

TAGOVI