J. Berlengi protiv Nikole Brukete u NO HEP-a

Autor: N.D. Objavljeno: 29.02.2012. 🕜 09:53 Lokacija: Zagreb

Jadranko Berlengi, radnički predstavnik u NO HEP-a glasao je protiv imenovanja Nikole Brukete za predsjednika NO jer je Bruketa autor od Uprave HEP-a i struke odbačene stručne studije koja je predvidila "razbijanje HEP-a"

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru HEP-a Jadranko Berlengi prošloga je tjedna glasao protiv Vladine preporuke da se za predsjednika Nadzornog odbora izabere Nikola Bruketa, doznje Energetika-net. Ipak, Berlengi je preglasan i Bruketa je imenovan, no to ga nije spriječila da o tom pitanju da izdvojeno mišljenje, kao i mnogo puta kad se nije slagao s odlukama NO HEP-a za vrijema Ivana Mravka. "Bruketinim imenovanjem HEP. d.d. postao je prvo trgovačko društvo u državnom vlasništvu, a pod privatnim nadzorom", kaže Berlengi. Berlengi je protiv Bruketinog imenovanja glasao zato što je Bruketa jedan od autora Studije usklađivanja hrvatskog energetskog sektora i energetskog zakonodavstva s energetskim propisima Europske unije koju je napravio konzorcij na čelu s Ekonergom, kućom u kojoj je Bruketa nakon umirovljenja angažiran. Berlengi upozorava da bi postojanje HEP-a d.d. postalo nepotrebno da je usvojena Studija koju je Bruketa supotpisao. 
"Ne vjerujem da će Bruketa djelovati u interesu društva. Studija koju je napravio predložila je „usklađenja“ daleko iznad zahtjeva Trećeg paketa energetske regulative EU, a na štetu HEP-a d.d. i ostalih društava HEP- grupe. Studija je stručno osporena od strane recenzenta Energetskog instituta Hrvoje Požar i to kako u izboru primijenjene metodologije tako i u izboru i kvaliteti predloženih rješenja. Studija je na javnoj raspravi koju je organizirao MINGO doživjela odbacivanje od strane stručne i opće javnosti, a posebno od strane Uprave HEP-a d.d. i svih registriranih sindikata u HEP-u. Krajnji rezultat je bio da prijedlozi iz studije nisu uvaženi, a MINGO je Vladi RH predložio primjenu ITO modela prilikom izdvajanja operatora prijenosnog sustava u predstojećem restrukturiranju društava HEP-grupe", piše Berlengi u svom očitovanju. 
Dalje nastavlja u prilično oštrom tonu: "Vlada RH je očito povjerovala da će netko tko je do jučer radio protiv interesa Društva, koristeći sve znanje koje mu je u više od trideset godina dalo upravo to Društvo, samim izborom u Nadzorni odbor početi djelovati u interesu Društva. Budućnost društava HEP-grupe pa i HEP-a d.d. biti će bitno određena predstojećim restrukturiranjem HEP-grupe, prvenstveno donošenjem energetskih zakona. Sva stručno suprotstavljena mišljenja susresti će se na kraju u jednoj jedinoj točci koja je pitanje svih pitanja: Hoće li se restrukturiranje HEP-a provesti u javnom ili u privatnom interesu? U ovoj utakmici, koja je u Hrvatskoj počela pred dvadesetak godina, momčad javnog interesa redovito je gubila, ponajprije i ponajviše zahvaljujući opstrukciji od strane vlastitih igrača. Izborom gospodina Nikole Brukete u Nadzorni odbor, a zatim i za predsjednika Nadzornog odbora, momčad privatnih interesa zabilježila je prve poene u svoju korist, u utakmici za opstanak HEP-a u ligi uspješnih i profitabilnih društava u državnom vlasništvu. Moglo bi se reći da je ovime HEP d.d. postao prvo trgovačko društvo u državnom vlasništvu, a pod privatnim nadzorom", dovršava Berlengi.

TAGOVI