Krenula rasprava o novom Pravilniku o periodici

Autor: B.L. Objavljeno: 18.11.2015. 🕜 13:44 Lokacija: Zagreb

Ministarstvo gospodarstva je na mišljenje uputilo prijedlog novog Pravilnika o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom

Ministarstvo gospodarstva je pripremilo novi Prijedlog Pravilnika o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom. Tim se Prijedlogom planiraju velike promjene u području opreme pod tlakom. Naime, riječ je o podzakonskom propisu kojim se propisuju postupci za stavljanje opreme pod tlakom u uporabu, postupci i rikovi pregleda i ispitivanja takve opreme u radu te obveze njezinih vlasnika, odnosno korisnika te inspekcijskih tijela ovlaštenih za periodičke preglede opreme pod tlakom visoke razine opasnosti. No, novim se Prijedlogom ispravljaju određeni nedostaci koji su uočeni u dosadašnjem Pravilniku o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom (NN 142/2014). Uz to, vjerojatno najbitnija promjena koju donosi novi Pravilnik je stavljanje tzv. periodike na tržište, što će obavljati inspekcijska tijela tipa A i B prema HRN EN 17 020, a isto tako, omogućit će se rasterećenje pojedinih velikih tvrtki (grupacija) poput INA-e, Hrvatskih željeznica, Plinacra i sl. jer će one moći imati vlastita inspekcijska tijela.
U skladu s time, MINGO je Prijedlog službeno uputio na mišljenje pa se stručna javnost poziva na dostavljanje mišljenja i komentara na adresu: domagoj.validzic@mingo.hr do 4.12.2015. godine.

TAGOVI