MOL Grupa želi povećati prodaju goriva na 25 do 30%

Autor: N.D. Objavljeno: 14.10.2016. 🕜 12:27 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

MOL planira transformirati svoju maloprodaju u platformu za pružanje usluga korisnicima

Na sjednici održanoj jučer Uprava MOL-a formalno je odobrila novu dugoročnu strategiju kompanije nazvanu „MOL Grupa 2030.“. MOL za cilj ima povećanje tržišnog udjela u segmentu goriva u široj srednjoistočnoj Europi s trenutnih nešto više od 20 posto na 25-30%, čime će ući u top četvrtinu sektora prema profitabilnosti jedinica. "MOL će na srednji rok nastaviti upravljati vrlo složenim, učinkovitim i profitabilnim rafinerijama koje su u vrhu europskih rafinerija prema neto novčanim maržama. MOL cilja ulazak u top četvrtinu u Europi prema ukupnoj troškovnoj učinkovitosti te će dodatno poboljšati energetsku učinkovitost. Istovremeno, kao odgovor na MOL-ov srednjoročni pregled tržišnih trendova u segmentu goriva, brzo širenje alternativnih tehnologija i promjene u ponašanju korisnika, MOL će težiti materijalnoj diversifikaciji prerade do 2030. godine. Cilj je postupno povećanje udjela petrokemijskih proizvoda na preko 50% do 2030. godine (aktualni udjel je ispod 30%) kroz pažljivo odabrane investicijske projekte, primarno usmjerene na lanac vrijednosti petrokemije", stoji u strategiji u segmentu prerade. 
MOL planira potrošiti oko 1,5 milijardi dolara u svakih pet godina do 2030. na razvojne projekte u srednjoistočnoj Europi s ciljem rasta u petrokemijskoj industriji. Također, kompanija planira transformirati svoju maloprodaju u platformu za pružanje usluga korisnicima kako bi odgovorio na njihove potrebe ili čak stvorio nove tipove potražnje. Cilj je da segment proizvoda i usluga za korisnike doprinosi jednu trećinu EBITDA rezultata Grupe do 2030. godine. Kad je riječ o istraživanju i proizvodnji MOL namjerava sačuvati svoju konkurentnu troškovnu poziciju održavanjem izravnih troškova proizvodnje ispod 10 dolara po barelu ekvivalentu nafte (trenutno iznose ispod 7 dolara po barelu ekvivalentu nafte) te nastavlja s nastojanjima da ima održivo poslovanje u segmentu I&P koje stvara vrijednost i samo se financira čak i u okruženju niskih cijena nafte (od 50 dolara po barelu ili manje). 
MOL će težiti tome da svojim dioničarima uvijek nudi konkurentan povrat ulaganja. I dalje će nastojati ravnomjerno povećavati iznos nominalne godišnje dividende. MOL također podržava veću likvidnost i srednjoročno slobodno kretanje dionica. Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernádi komentirao je: “U proteklih 15 godina MOL je uspješno vodio konsolidaciju u industriji nafte i plina u srednjoistočnoj Europi, postavši uistinu međunarodni igrač. EBITDA rezultat povećali smo sedam puta, a tržišnu kapitalizaciju pet puta. Broj maloprodajnih mjesta porastao je s 450 na više od 2000 te danas poslužujemo milijun korisnika dnevno. Naša strategija je ostvarena, no nećemo stati ovdje. Gledajući u budućnost, dobro smo pozicionirani da bismo mogli ostvariti daljnji dugoročni rast u vanjskom okruženju koje se mijenja sve brže i gdje se pojavljuju novi uzorci globalne potrošnje energije i goriva, uz brz tempo turbulentnih tehnoloških promjena i uvijek nove navike korisnika. Cilj strategije „MOL Grupa 2030.“ nije samo održati i ojačati našu regionalnu poziciju u osnovnom poslovanju, već još jednom biti pokretač promjena u srednjoistočnoj Europi. Kao dio naše nove strategije, dodatno ćemo diversificirati i proširiti naš petrokemijski portfelj s ciljem da postanemo vodeća grupacija u tom segmentu. Također, nećemo samo prodavati gorivo u našoj maloprodajnoj mreži, već želimo postati prvi odabir korisnika, odgovarajući na njihove sve raznovrsnije i sve promjenjivije potrebe pravim proizvodima i uslugama. Istraživanje i proizvodnja će nastaviti igrati ključnu ulogu prirodnog osigurača, poslujući profitabilno i stvarajući novu vrijednost čak i u okruženju niske cijene nafte. Uvjeren sam da će kroz kombinaciju naših visokokvalitetnih projekata, financijsku snagu, rastuća tržišta, talentirane ljude i pravu kulturu MOL još jednom diktirati tempo tijekom sljedećih 15 godina, nudeći konkurentan povrat ulaganja našim dioničarima i doprinoseći dugoročnom društvenom i gospodarskom napretku regionalnih ekonomija.“

TAGOVI