Plin je strateška orijentacija Rijeke

Autor: B.O. Objavljeno: 06.09.2019. 🕜 08:41 Lokacija: Rijeka

Nedostatak površina otežava ugradnju solarnih sustava

Kako bi se potaknula rasprava o primjerima iz prakse koji se odnose na energetsku tranziciju u gradovima i na otocima u kontekstu sve većeg utjecaja klimatskih promjena, njemačka Zaklada Friedrich Ebert, u suradnji s Rijekom, Udrugom Terra Hub i Zelenom energetskom zadrugom organizirala je u Rijeci konferenciju Lokalna rješenja za energetsku tranziciju. 

Na toj konferenciji, Türkan Karakurt, direktorica ureda Zaklade Friedrich Ebert u Zagrebu, istaknula je kako se tek treba izraditi kvalitetan okvir za energetsku tranziciju, pri čemu gradovi i lokalne zajednice imaju veliku ulogu u njegovoj provedbi, objavljeno je na stranicama Grada Rijeke.

 

Glavni energent 

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je, među ostalim, kazao kako se Rijeka 2009. pridružila Sporazumu gradonačelnika s ciljem uključivanja i pružanja podrške u postizanju klimatskih i energetskih ciljeva na lokalnoj razini, kao i izradila, te 2016. ažurirala Akcijski plan energetski održivog razvitka Grada Rijeke koji kroz 42 mjere analizira javne i stambene zgrade, promet te javnu rasvjetu u gradu. 

Obersnel je izdvojio i stratešku orijentaciju grada na plin kao glavnog energenta, dodavši kako posebnosti Rijeke, ponajprije nedostatak površina, otežavaju ugradnju solarnih električnih sustava koji su trenutačno postavljeni na dijelu krovova zgrada, a redovito se postavljaju i na novogradnjama u javnom sektoru.

TAGOVI