REGEA obilježila pet godina rada i pregršt uspješnih projekata

Autor: N.D. Objavljeno: 12.06.2013. 🕜 13:58 Lokacija: Zagreb

Pet godina odličnih radnih rezultata 25 djelatnika agencije koja se već istakla i u Europskoj uniji

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatska (REGEA) danas je svečano obilježila pet godina postojanja i rada. "Kad smo počinjali pitali su nas jesmo li ludi da se upuštamo o osnivanje ove agencije. No, mi smo vjerovali da možemo stati uz bok istovrsnim agencijama u Europskoj uniji, a to smo i dokazali radom, vjerom i zalaganjem naših 25 djelatnika. Obrazovanje smo dobili gotovo besplatno, sada imamo dug da to pokušamo vratiti jedinicama lokalne i regionalne samouprave pomažući im u realizaciji niza projekata", kazao je ravnatelj REGEA-e dr. sc. Julije Domac.
Agencija je s radom započela 2008. uz potporu Europske komisije u sklopu programa Inteligentna energija za Europu koji promiče održiva energetska rješenja. U proteklom razdoblju kao prva regionalna energetska agencija u Hrvatskoj poticala je regionalno održiv razvoj, obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost na regionalnom i nacionalnom nivou, ali i preko granica Hrvatske surađujući s europskim institucijama. Upravo kroz projekt Inteligentna energija za Europu REGEA se istakla u Europi privukavši više od 220% više sredstava za regionalni razvoj u odnosu na uplaćenu članarinu. Od ukupnog budžeta tog zanimljivog projekta Hrvatska je uspjela privući čak 10% sredstava, što je nevjerojatan uspjeh. Agencija je dobitnik nagrade ManagEnergy Local u 2011. za najbolju europsku energetsku agenciju u kategoriji svjesnosti i informativnih projekata.
Ipak, ta se razvojna agencija najviše se istaknula na domaćem planu s pregršt uspješnih projekata. Primjerice, Karlovačka županija zahvaljujući projektima energetske učinkovitosti u dvije godine uštedjela je 1,5 milijun kuna na energentima, dok su uštede na energetskoj obnovi škola u Krapinsko-zagorskoj županiji premašile 46%, što je nenadmašan rezultat. U suradnji s Gradom Zagrebom uskoro će u energetsku rekonstrukciju ići 87 zgrada u gradu, a četiri županije uspjele su u suradnji s REGEA-om u pet godina povući 50 milijuna kuna bespovratnih sredstva za energetske projekte. REGEA-ini stručnjaci trenutno surađuju s Ministarstvom zdravstva na 100 milijuna eura vrijednom projektu energetske rekonstrukcije svih zdravstvenih objekata u Hrvatskoj. Agencija je ponosna na činjenicu da je pomogla više od 1.000 domaćinstava pri sufinanciranju nabave energetski učinkovitijeg grijanja i pripreme tople vode upotrebom FN panela, dizalica topline, kotlova na biomasu i pirolitičkih kotlova. Trenutno sudjeluje na projektu ugradnje više od 5.000 razdjelnika u tisuću domaćinstava u Karlovcu, Samoboru, Velikoj Gorici i Zaprešiću. Pohvalne riječi o radu agencije izrekli su i župani iz ove regije, gradonačelnici nekih gradova te predstavnici nekolicine regionalnih agencija iz Hrvatske i inozemstva.

TAGOVI