Rusija povećava izvoz nafte i plina u Aziju

Autor: I.T. Objavljeno: 03.09.2012. 🕜 16:08 Lokacija: Zagreb

Dok se izvoz ruske nafte i plina u Aziju povećava, izvoz plina u Europu je smanjen, a carina na izvoz nafte se diže

Rusija je spremna za povećanje izvoza sirove nafte i prirodnog plina u zemlje Azije i Tihog oceana, izjavljeno je na skupu Organizacije za suradnju zemalja Azije i Tihog oceana (APEC) koji se održava u Vladivostoku. Naime,ruska energtska strategija predviđa da se do 2020. godine 20 - 25% izvoza nafte usmjeri u zemlje Azije i Tihog oceana, a udjel izvoza plina bi se povećao na 20%. Do 2020. godine bi Kina, Japan i Južna Koreja mogli trošiti oko 1/2 svjetske energije, pri čemu je primjetno okretanje 'zelenim energentima' poput prirodnog plina, dok tim zemljama Rusija nudi i suradnju u gradnji nuklearnih elektrana, javlja portal 'Voice of Russia'.
Istodobno rusko Ministarstvo gospodarskog razvoja smanjuje prognoze o izvozu prirodnog plina za 2012. godinu zbog slabije potražnje u europskim zemljama pogođenim dugotrajnom recesijom.Ranije je bilo predviđeno da će u 2012. godini izvoz iznositi 212 mlrd. m3, a sada se predviđa da će se izvesti 193 mlrd. m3. Također, reducirat će se i prosječna cijena plina u izvozu. Zamjenik ministra gospodarskog razvoja je već ranije najavio da će doći do smanjenja prognoze količine i cijene izvezenog plina, ne samo zbog recesije u svijetu, nego i zbog tržišnog utjecaja američkog plina iz škriljaca i ukapljenog prirodnog plina (LNG), javlja portal 'Oil and Gas Eurasia'.
Uz to, ruska naftna tvrtka Rosneft i norveška naftna tvrtka Statoilsu potpisale sporazum o osnivanju zajedničkih tvrtki za istraživanje 4 naftna ležišta u području ruskog Arktika. Jedna će zajednička tvrtka istraživati u Barentsovom, a tri u Ohotskom moru.

Rosneft će imati po 66,67% udjela u svakoj od tvrtki, a Statoil će financirati troškove istraživanja, javlja portal'Voice of Russia'.
Konačno, ruska vlada je od 1.9.2012. godine podigla izvozne carine za sirovu naftu i one sada iznose 393,8 USD/t.Porasle su i izvozne carine za motorna goriva, na 354,4 USD/t, prenosi bugarski dnevnik 'Novinite'.

TAGOVI