Siniša Petrović - po mjeri i ove vlasti

Autor: N.D. Objavljeno: 04.04.2016. 🕜 11:41 Lokacija: Zagreb

Petrov i Orešković žele konstruktivnu suradnju s MOL-om

Siniša Petrović, predsjednik Nadzornog odbora Ine, bliski prijatelj bivšeg premijera Zorana Milanoviću, ostat će na poziciji, piše Telegram. Iz vladajuće koalicije, posebice iz HDZ-a, Petrovića su zamolili da ne podnese ostavku, a da bi ga privoljeli da prihvati njihovu ponudu, nahvalili su ga na sva usta, među ostalim, da se na toj funkciji do sada ponašao odgovorno i profesionalno. Petrović je prihvatio prijedlog, a Nadzorni odbor, pod njegovim predsjedanjem, odmah je produljio na godinu dana mandat trojici hrvatskih i trojici mađarskih članova Uprave Ine. Tako su Petrović i ostali članovi Nadzornog odbora, pokazujući razumijevanje za probleme vladajuće koalicije, omogućili nastavak normalnog funkcioniranja Ine. Razlog takvom obratu je nemogućnost HDZ-a i Mosta da se dogovore tko će biti novi članovi Nadzornog odbora te kako će se birati članovi Uprave Iako je HDZ već imao gotov prijedlog članova Nadzornog odbora i Uprave, Most ga nije prihvatio, nego je ustrajavao na zahtjevu da u NO uđu i njegovi kandidati te da se članovi uprava javnih tvrtki, pa i Ine, biraju javnim natječajima. To je HDZ rezolutno odbio pa je odlučeno, dok se ne pronađe zajedničko rješenje, da u Ini ostane stari Nadzorni odbor i članovi Uprave. Inače, S. Petrović je prije par godina zagovarao izmjene Zakona o privatizaciji Ine kojima bi se Hrvatska odrekla cijelog niza prava kojima još uvijek donekle štiti svoje interese u kompaniji, a u korist MOL-a s kojim ima dvije arbitraže. Također, Petrović je svojedobno podržao MOL u smjeni Maje Rilović, predstavnice radnika u NO INA-e. Njegova komunikacija s članovima Uprave Ine nije bila kvalitetna, a usprotivio se i retrogradnom porezu na rafinerije koje je nametnuo Slavko Linić dok je bio ministar financija.   
Dok je HDZ sklon na ustupke MOL-u, potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov smatra da Hrvatska ne smije odustati od arbitraže Ine te je u razgovoru za subotnji broj "Jutarnjeg lista" kazao da se ne može ići u rasprodaju Ininih dionica, kao ni u rasprodaju Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda, jer su od strateškog interesa za državu. "Smatram da se mora zaštititi hrvatski nacionalni interes, a Ina je po meni jedan od strateških interesa države. Tako se, osim prema Ini, treba postaviti i prema Hrvatskim vodama i šumama. Kod njih se ne može ići u rasprodaju", odgovorio je Petrov na pitanje kakva je politika Vlade prema Ini i eventualnoj prodaji dionica Ine.

Za njega, dodaje, nije pitanje "hoće li se prodavati Ina, nego je li netko drugi izvršio svoje obveze". "O tome treba pregovarati, a prodaja Ine bez prethodnog utvrđivanja ispunjenja obveza koje je MOL preuzeo ne dolazi u obzir. (...) Nisu mi jasne izjave da nam ne treba arbitraža, ako nam ona ide u korist i ako nam je jedan od alata u pregovaračkom procesu. No, to je moje mišljenje, a premijer će formirati radni tim koji će voditi pregovore, a on će biti njihov nositelj", kazao je Petrov.

TAGOVI