Upitna održivost malih i srednjih benzinskih postaja

Autor: B.O. Objavljeno: 04.11.2021. 🕜 08:58 Lokacija: Zagreb

Mali distributer gubi približno 200 tisuća kuna mjesečno, kaže Vuk Vuković

Udruga Glas poduzetnika (UGP) želi upozoriti na odluku Vlade o fiksiranju cijena naftnih derivata budući da je tom odlukom izravno ugrozila male i srednje poduzetnike

Naime, ulaskom u Europsku uniju 2013. i liberalizacijom tržišta došlo je do tržišne utakmice kojom se marža od 1,20 – 1,40 kuna u 50 posto iznosa prelila na kupce, odnosno marže distributera su 0,50 – 0,60 kuna po litri jer se ostatak pripadajuće marže vraća gospodarstvu, te je prema tome okviru Vlada donijela odluku o fiksiranju maloprodajne cijene goriva

"U ovome trenutku mali i srednji distributeri zapošljavaju 1500 ljudi te članovi njihovih obitelji žive od dohotka koji je veoma mizeran ili su čak u gubitku. Prema tome, ako se odluka produlji nakon 15. studenog, upitna je opstojnost mnogih malih i srednjih poduzetnika", priopćeno je iz UGP-a.

 

Smanjivanje trošarina 

"Svako ograničenje bilo kakvih cijena na tržištu uvijek završi loše. Ili dovede do nestašica ili do zatvaranja tvrtki, posebice onih malih koje ionako rade s izuzetno malim maržama. Pokazuje se, nažalost, da i ova aktualna vladina politika o ograničenju cijena goriva nije iznimka - mali i srednji distributeri i trgovci gorivom su na rubu da zatvore svoje tvrtke ako se ograničenje produlji za još mjesec dana. Nije stoga istina da nema troška, samo ga najviše snose oni čiji se glas ne čuje dovoljno jako. Samo jedan mali distributer gubi oko 200 tisuća kuna mjesečno. Posljedice i ovih mjesec dana ograničenja cijena osjećat će godinama", izjavio je, među ostalim, Vuk Vuković, član ekonomskog savjeta UGP-a. 

Kao što se već ranije naglašavalo, UGP se zalaže za smanjivanje trošarina i poreza na gorivo za koje smatra da su uistinu previsoki i nepotrebni.

TAGOVI