I razvojne banke prestaju financirati projekte u ugljenu

Autor: N.D. Objavljeno: 03.11.2021. 🕜 09:34 Lokacija: Zagreb

Dugo očekivani i priželjkivani trend sada je uzeo maha

Gotovo svo međunarodno dostupno financiranje razvoja sada je posvećeno smanjenju ili okončanju ulaganja u elektrane na ugljen nakon poteza Kine i G20 da prestanu podržavati nove projekte u inozemstvu, pokazalo je novo istraživanje Centra za razvojne politike Sveučilišta u Bostonu, objavio je Reuters. Neposredno prije početka novog kruga klimatskih pregovora u Glasgowu, zemlje G20 obećale su u nedjelju da će ukinuti financiranje svih elektrana na ugljen u inozemstvu, a sličnu obvezu koju je kineski predsjednik Xi Jinping dao Generalnoj skupštini UN-a u rujnu. 

Prema novom istraživanju obećanje G20 znači da je 99% svih institucija za financiranje razvoja predano smanjenju ulaganja u ugljen i povećanju potpore za obnovljive izvore energije. U studiji se navodi da od ugljena nisu odustale samo tri institucije  - Razvojna banka Latinske Amerike, Islamska razvojna banka i Nova razvojna banka, iako su mnogi od glavnih dioničara u tim institucijama bili dio obećanja G20.

Ugljen se već bori s obnovljivim izvorima energije. Mnogi analitičari predviđaju da će se taj sektor na kraju sastojati od milijarde dolara vrijedne napuštene imovine. Primjerice, odluka Kine da se povuče predstavljala je rijetku usklađenost političkih, gospodarskih i klimatskih interesa, zaključuju analitičari. "Ekonomija se promijenila, a njihovo iskustvo s financiranjem ugljena u okviru Inicijative Pojas i put nije bilo dobro - već postoje problemi s državama domaćinima koji ne plaćaju dugove", rekao je Matt Gray, analitičar klimatskog trusta TransitionZero. "Mislim da sada imaju političke signale da prestanu ulagati, što se dugo očekivalo". 

TAGOVI