Dizalice topline zrak - voda TRANE CMAA za četverocijevne sustave klimatizacije

Autor: B.L. Objavljeno: 07.10.2015. 🕜 08:00 Lokacija:

TRANE je ove godine predstavio još jedan novi proizvod. Radi se o dizalici topline zrak - voda za četverocijevne sustave tipa CMAA koja je opremljena spiralnim ('scroll') kompresorom.

Tvrtka TRANE, poznati svjetski proizvođač opreme za hlađenje i klimatizaciju, ove je godine predstavila još jedan novi proizvod. To je dizalica topline zrak - voda tipa CMAA koja je namijenjena za rad u četverocijevnim sustavima klimatizacije i opremljena je spiralnim ('scroll') kompresorom. Na raspolaganju je u veličinama 012 i 140. Jedinice tog tipa su visokoučinkoviti i višefunkcionalni uređaji za četverocijevne sustave klimatizacije, a opremljene su aksijalnim ventilatorima i scroll-kompresorima. Pri tome predstavljaju idealno rješenje za zgrade koje imaju izrazito jake promjene toplinskog opterećenja cijele godine.
Glavna područja njihove primjene su, kao što je već rečeno, zgrade s dvostrukim i različitim utjecajima Sunčevog zračenja, zračne luke, hoteli, banke, disko-klubovi (gdje postoji potreba za hlađenjem na plesnom podiju, odnosno grijanjem u područjima koji su predviđeni za druženje i razgovaranje), wellness-centri, poslužiteljske prostorije (gdje područje računalnih poslužitelja treba hladiti, dok područje ureda treba i grijati i hladiti), bolnice itd.


Dizalica topline CMAA u veličini 012-120...

Neke od glavnih značajki

Od posbenosti, najprije treba spomenuti rashladni krug, čiji je rad optimiran tako da ne dopušta kvarove. No, u slučaju da se oni pojave, signaliziraju se alarmima protiv smrzavanja. Pouzdanost tog sustava uvelike povećava i ukupnu pouzdanost cijelog uređaja.
Tu su i za 50% smanjeni ciklusi odmrzavanja. To je inovativno rješenje koje je primijenjeno zahvaljujući elektroničkom sustavu upravljanja sa svrhom da značajno smanji broj ciklusa odmrzavanja, a samim time i drastično smanji stvaranje 'negativne' energije u postrojenju. To je, zapravo, digitalni samonamještajući sustav odmrzavanja, koji je u funkciji samo kada se pojavi led određene debljine na stijenkama izmjenjivača. Sustav prati uvjete u okolici i proces isparavanja te aktivira funkciju odmrzavanja ako je to potrebno.


... i u veličini 130-140

Uz to, tu je i regulator koji, pomoću dinamičkog logičkog upravljanja, može upravljati razlikom izlazne temperature medija (vode) na osnovi brzine svoje promjene, što zapravo, omogućava smanjenje broja pokretanja kompresora.
Tijekom sezone grijanja vanjska temperatura zraka se mijenja u odnosu na projektiranu vrijednost, čime se mijenja i toplinsko opterećenje postrojenja (toplinski učin). To se postiže namještanjem vanjske temperature u odnosu na postavnu vrijednost vanjske temperature primjenom regulacije dinamičke postavne točke, slijedeći krivulju promjene vanjskih uvjeta.
Novi sustav upravljanja može upravljati i optimirati rad uređaja koordinacijom međudjelovanja svih komponenti: kompresora, ventilatora, inverterskih pumpi i elektroničkih ekspanzijskih ventila, povećavajući time njegovu učinkovitost. Uz to, postoji mogućnost ugradnje sučelja između glavnog sustava upravljanja zgradom (BMS) preko protokola RS485, čime se omogućava praćenje svih radnih parametara uređaja na internetu. To se postiže daljinskim upravljanjem preko priključka ('porta') za Ethernet RJ45 i sučelja s ulazno-izlaznim ekspanzijskim modulima preko sabirnice CanBus.
Aktiviranjem inovativne funkcije 'Energy Saving' u određenim razdobljima, regulator namješta vrijednost postavne točke na onu koju želi korisnik. Zahvaljujući tome, postiže se da uređaj u određenom vremenu daje veći učin, kada je cijena električne energije niža, odnosno da manji učin, kada se to traži samim opterećnjem zgrade.
Višefunkcionalna jedinica se sastoji od dvije sekcije: tople na kondenzatorskoj i hladne na isparivačkoj strani. Istodobnom proizvodnjom tople i hladne vode uređaj prilagođava svoj rad bilo kojim zahtjevima postrojenja, posve autonomno i samoupravljajuće. Pri tome automatski prebacuje način rada prema zahtjevima opterećenja cijele godine, za razliku od klasičnih dizalica topline, gdje se to radi ručno.

Tri načina rada

Postoje tri osnovne radne operacije ('moda') koje se automatski odabiru sa svrhom smanjenja potrošnje električne energije i zadovoljavanja toplinskog opterećenja zgrade. To su, redom: hlađenje, grijanje i hlađenje te hlađenje uz djelomičnu rekuperaciju topline.

TAGOVI