Prvi uređaj na gorivne članke u serijskoj proizvodnji

Autor: B.L. Objavljeno: 05.11.2014. 🕜 11:05 Lokacija:

Energetska tranzicija nije više samo stvar političkih odluka. Tehnologija s gorivnim člancima je sada spremna odigrati važnu ulogu u toj tranziciji. Viessmann je prvi proizvođač koji je uveo na tržište uređaje na gorivne članke u serijskoj proizvodnji za obiteljske kuće.

Tržište grijanja s udjelom od približno 40% ukupnog tržišta energije je najveći potrošač, veći od struje i prometa. Zbog toga je daljnji razvoj modernih tehnologija od velike važnosti za klimatske i energetske političke ciljeve. Već danas se modernizacijom svih postojećih instalacija grijanja može uštedjeti na energiji potrebnoj za izlazak iz programa nuklearne energije. Viessmann nudi za to potrebnu tehnologiju: visokoučinkoviti uređaj za grijanje na gorivne članke Vitovalor 300-P za opskrbu obiteljskih kuća električnom i toplinskom energijom.

Broj jedan u učinkovitosti: tehnologija gorivnih članaka

Optimalna potrošnja energije je najvažniji preduvjet za uspjeh energetske tranzicije. Decentralizirani uređaji s gorivnim člancima za obiteljske kuće su 'broj jedan' tehnologija po učinkovitosti. U usporedbi s konvencionalnim izvorima električne energije, gorivni članci ne proizvode električnu energiju izgaranjem fosilnih goriva, već u elektrokemijskim procesima, a na taj način se štiti okoliš i čuvaju resursi. Osim toga, gotovo 100% toplinske energije nastale tijekom proizvodnje električne energije se koristi za grijanje i pripremu potrošne tople vode. Gubici transporta električne energije od elektrane više ne postoje jer se ona koristi na mjestu gdje je proizvedena - u vlastitom domu.


Načelo rada gorivnih članaka

Provjereno i pouzdano: tehnologija gorivnih članaka Viessmann i Panasonic

Tvrtka Viessmann pouzdanost i dugotrajnost postavlja kao glavne kriterije kod inovacija. Kod novih uređaja s gorivnim člancima Viessmann primjenjuje provjerenu tehniku, zbog čega je Vitovalor 300-P razvijen u suradnji s tvrtkom Panasonic. Tako modul s gorivnim člancima ugrađen u Vitovalor 300-P potječe od Panasonica, koji je za japansko tržište proizveo više od 34 000 uređaja. Viessmann je gorivne članke integrirao u savršeno usklađeni sustav grijanja s plinskim kondenzacijskim uređajem, spremnikom tople vode i regulacijom. Sa znanjem o gorivnim člancima od Panasonica i Viessmannovim kompetencijama o sustavnoj tehnici nastao je vrhunski uređaj Vitovalor 300-P.


Primjena uređaja s gorivnim člancima u obiteljskoj kući

Vitovalor 300-P: ekonomičnost i investicija u jednom

Kogeneracijom može se uštedjeti do 36% energije, drastično se smanjuju emisije ugljičnog dioksida i daje se veliki doprinos zaštiti okoliša. Veća neovisnost o rastućim cijenama električne energije je dodatni plus inovativne tehnike. Korištenjem vlastite proizvedene električne energije, njezina će cijena iznositi svega 1/3 tržišne. Prekomjerno proizvedena električna energija se predaje mreži i prodaje prema ranije ugovorenoj cijeni.


Uređaj Vitovalor 300-P u presjeku

Prirodni plin: idealan partner za gorivne članke

Izvor energije u gorivnom članku je vodik. Pojavljuje se u prirodi u velikim količinama, međutim ne u čistoj formi. Kao fosilno gorivo s najnižom emisijom prirodni plin je najviše prikladan za proizvodnju čistog vodika.

Dva u jednom: kompaktna jedinica s duljim vijekom trajanja

Vitovalor 300-P sastoji se od dvije jedinice: gorivni članci i vrhunski modul s integriranim plinskim kondenzacijskim kotlom. Komponente nisu samo tehnički savršeno usklađene, već su i vizualno izvedene kao jedan uređaj i zajedno zahtijevaju površinu od svega 0,65 m2. S toplinskim učinom od samo 1 kW Vitovalor 300-P osigurava se dugi vijek trajanja od više od 60 000 radnih sati. Uređaj je prikladan za niskoenergetske novogradnje, a s učinom od 1 kW modul s gorivnim člankom pokriva veći dio potreba za toplinom, a kada je potrebno više toplinske energije, uključuje se plinski kondenzacijski modul. Istovremeno, Vitovalor 300-P proizvodi maksimalno 15 kW h/d električne energije, što pokriva osnovne zahtjeve kućanstva.

TAGOVI