Crobiom predlaže izmjenu Zakona o OIE

Autor: A.H. Objavljeno: 14.03.2016. 🕜 10:25 Lokacija: Zagreb

Predlaže se i revizija kvota za kogeneracije i izrada nacionalne strategije raspolaganja resursom biomase

U Ministarstvu gospodarstva predstavnici Udruge biomase CROBIOM i Hrvatskog drvnog klastera izvijestili su zamjenika ministra Lea Preleca, dipl. ing. i njegove suradnike oko njihovih stajališta vezano uz energetske politike, posebice oko obnovljivih izvora energije i tretmana biomase, odnosno energije iz drva. Sastanak je održan u srijedu, 9. ožujka. 
U središtu rasprave bile su izrada Pravilnika o OIE i kvote za kogeneracije, budući da je CROBIOM Ministarstvu već iznio određene primjedbe tijekom javne rasprave te da su neki članovi CROBIOM-a izrazili otvoreno nezadovoljstvo oko raspodjele kvota, priopćeno je iz Udruge. Također, CROBIOM je predložio izradu nacionalne strategije raspolaganja resursom biomase kako bi se utjecalo na buduće projekte, odnosno kako bi se spriječila prekapacitiranost sirovinskog resursa koji je često pogrešno i tendenciozno interpretiran. Cjelokupnom području OIE treba ubuduće pristupati s puno više senzibiliteta, istaknuli su predstavnici CROBIOM-a. Bilo je govora o promociji uporabe peleta u javnoj nabavi, korištenju biomase u velikim termoenergetskim postrojenjima HEP-a, a sve s ciljem što veće uporabe peleta na domaćem tržištu, budući da se ovaj energent u 90 posto slučajeva izvozi i da se time poboljšavaju energetske bilance zemalja uvoznica. Dogovoreno je da će se stoga u narednom periodu održati tematski sastanci s pomoćnikom ministra Zdeslavom Matićem koji je također sudjelovao na sastanku. Najkonstruktivniji zaključci sastanka postignuti su na području javne nabave gdje je Ministarstvo izvijestilo o procedurama izmjene zakonske regulative, a Hrvatski drvni klaster je predložio potenciranje modela ekonomski najpovoljnije ponude te da se uredbom Vlade propiše obavezna uporaba ekoloških, prirodnih, energetski učinkovitih i niskougljičnih materijala i proizvoda u opremanju javnih objekata, čime bi se omogućilo veće sudjelovanje domaće prerađivačke industrije u poslovima javne nabave. Na kraju je zaključeno da će ubrzo biti održani tematski sastanci u Ministarstvu, odnosno nadležnim upravama na temu Strategije pametne specijalizacije i apliciranja tvrtki u području biotehnologija kao i mjere za jačanje međunarodne konkurentnosti. Cilj drvne industrije je utvrđivanje i unaprjeđivanja pozicija na stranim tržištima, osiguravanje aktivne potpore izvozu u kojem sada drvna industrija sudjeluje s 10,4 posto. Pomoćnik ministra Željko Pravdić podržao je ideju pokretanja projekta brendiranja slavonskog hrasta kao i poboljšanje protoka drvnih proizvoda u uvozu i izvozu.
"Zadovoljni smo razinom postignute komunikacije s Ministarstvom. Zamjenik ministra i njegovi suradnici su s velikim zanimanjem saslušali naše prijedloge. Za realizaciju predloženih mjera nije potrebno angažirati nova financijska sredstva, nego izvršiti korekciju Zakona o OIE te pripadajućih pravilnika. Također, predložili smo i reviziju kogeneracijskih kvota koje su proizašle iz rada prošle Vlade. Ne tražimo nikakva dodatna financijska sredstva, nego tražimo preraspodjele te aktivan stav oko promocije ili javne nabave. Novim aktima Vlade može se propisati uporaba drva i drvnih proizvoda, u skladu s novousvojenim EU paketom kružne ekonomije", izjavio je Raoul Cvečić Bole, predsjednik Udruge biomase CROBIOM.

TAGOVI