Još jedan doprinos hrvatske znanosti primjeni obnovljivih izvora

Autor: B.L. Objavljeno: 21.04.2021. 🕜 10:23 Lokacija: Zagreb

Znanstvenici FER-a razvili su alat za optimalno dimenzioniranje sustava s obnovljivim izvorima

Istraživački tim Laboratorija za sustave obnovljivih izvora energije (LARES) pri Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu provodi projekt pod nazivom Store4HUC (eng. Integration and Smart Management of Energy Storages at Historical Urban Sites). 

U sklopu tog projekta razvijen je programski alat za optimalno dimenzioniranje kombinacije fotonaponskog sustava za proizvodnju i  sustava za baterijsku pohranu električne energije. Na temelju zadanog godišnjeg profila potrošnje alat određuje optimalnu konfiguraciju s obzirom na zadane tehničke i ekonomske pokazatelje. Alat je nastao iz težnje da se takav sustav optimalno konfigurira za kulturno-povijesno zaštićene lokalitete, uzimajući u obzir njihove posebne uvjete, ali koristan je svim stručnjacima iz sektora energetske učinkovitosti. Alat se može besplatno preuzeti.

Razvoju tog kalkulatora najviše su doprinijeli mlađi istraživač Filip Rukavina, mag. ing. el. i voditelj LARES-a i projekta Store4HUC na FER-u, prof. dr. sc. Mario Vašak. Projekt Store4HUC traje do kraja ožujka 2022. godine, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz programa Interreg Central Europe, izvijestio je FER.

TAGOVI