Poticaj ulaganjima u obnovljive izvore u Turskoj

Autor: B. O. Objavljeno: 12.05.2023. 🕜 11:45 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)
  • Teretni brod koji plovi po Bosporskom tjesnacu kod Istanbula (foto: Jelena Nikl, 2012.) 

• brodovi, brodarstvo, pomorstvo, Bospor, Istanbul
    Izvor: Jelena Nikl

Zajam EBRD-a za tursku elektroenergetsku tvrtku Enerjisa Enerji Uretim

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je priopćila kako osigurava zajam od 110 milijuna američkih dolara turskoj elektroenergetskoj tvrtki Enerjisa Enerji Uretim (Enerjisa Uretim) kako bi podržala njezina nastojanja u širenju vjetroenergetskih projekata. 

"Angažman EBRD-a s Enerjisa Uretimom počeo je prije više od 10 godina financiranjem VE Bares, tada najveće vjetroelektrane u Turskoj. Od tada je Enerjisa Uretim nastavila s inovacijama, pretvorivši se u jednog od većih proizvođača električne energije u zemlji", izjavila je Nandita Parshad, direktorica EBRD-a za održivu infrastrukturu. 

"Moramo iskoristiti potencijal Turske u obnovljivim izvorima kako bismo dekarbonizirali gospodarstvo te zemlje i dali zamah njenim zelenim ambicijama. Financiranjem ovog projekta spriječit ćemo ispuštanje više od 52 tisuće tona CO2 iz proizvodnje električne energije u Turskoj, što će biti značajan korak prema postizanju ciljeva neto nultih emisija te zemlje". 

"S kreditom EBRD-a korak smo bliže ostvarenju naših ciljeva. Ovim se projektima usredotočujemo ne samo na proizvodnju zelene energije, već i na čimbenike koji mogu pružiti prilike ženama i mladima", istaknuo je financijski direktor Enerjisa Uretima Mert Yaycıoğlu

TAGOVI