Rekord na njemačkom natječaju za vjetroelektrane na kopnu

Autor: N. D. Objavljeno: 05.07.2024. 🕜 09:43 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • VE Orlice (foto: BL, ljeto, 2015.)

• VE Orlice, vjetroelektrane, vjetroenergija
    Izvor: B.L.

Preokret u Njemačkoj - od 2017. nije dodijeljeno toliko snage za kopnene vjetrice

Njemačka je dodijelila najviše ugovora za vjetroelektrane na kopnu nakon posljednjeg kruga natječaja Savezne mrežne agencije (BNetzA). "Trenutni krug natječaja predstavlja rekord s gotovo 2,5 GW dostavljenih ponuda i potvrđuje trend povećanja broja ponuda i odobrenja. Ako se ovaj pozitivan razvoj nastavi, mogu se postići ciljevi širenja kopnenih vjetroelektrana.", rekao je predsjednik agencije Klaus Müller.

BNetzA je ponudio količinu od 2,7 GW i primio 197 ponuda s količinom od 2,4 GW. Nije bilo sličnih količina od rundi nadmetanja 2017., prije nego što je došlo do prelaska na dražbe, rečeno je. Nakon analize i isključivanja osam ponuda BNetzA je dodijelio 189 ponuda s ukupnim volumenom od 2,3 GW. Podnesena količina ponude gotovo je dosegla ciljnu količinu od 2,5 GW navedenu u njemačkom Zakonu o obnovljivoj energiji.

Ipak, to je ipak znatno ispod 4,1 GW neraspodijeljenog natječajnog volumena koji je rezultat neiscrpljenih natječaja prošle godine, a ta neraspoređena količina bit će ponuđena na ovogodišnjim natječajima. Cijene pobjedničke ponude na natječajima za vjetroelektrane na kopnu kretale su se između 7,20 centi po kilovatsatu (kWh) i 7,35 ct/kWh, s prosječnom ponderiranom vrijednošću od 7,33 ct/kWh, objavila je Agencija.

Regionalna raspodjela bila je slična prethodnim krugovima natječaja, s najvećim brojem ugovora dodijeljenim u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji (68 ugovora za ukupno 727 MW), Donjoj Saskoj (26 ugovora za 430 MW) i Schleswig-Holsteinu (17 ugovora za 318 MW). Sljedeći natječaj za vjetroelektrane na kopnu zakazan je za 1. kolovoza. Predviđa se da će energija vjetra postati okosnica cjelokupnog energetskog sustava zemlje. Njemačka priželjkuje približno udvostručiti svoj kopneni kapacitet vjetra na 115 GW do 2030. godine.

TAGOVI