Kapaciteti bioplinskih postrojenja u Europi sve su veći

Autor: N. D. Objavljeno: 09.07.2024. 🕜 10:18 Lokacija: Zagreb
  • Bioplinsko postrojenje Szarvas Biogas Plant (FOTO: MOL; 2023.)
 - bioplinsko postrojenje; MOL; bioplin
    Izvor: MOL

Bioplin je atraktivan a postrojenja su uglavnom spojena na plinsku mrežu

Europa je dosegla instalirani kapacitet od 6,4 milijarde kubičnih metara (bcm) biometana godišnje, pokazuju podaci Europske karte biometana u izdanju Europske udruge za bioplin. Ukupno 81% kapaciteta odgovara postrojenjima u Europskoj uniji (5,2 bcm). Rast zemalja EU-27 dosegnuo je 37%, dok je kapacitet analiziranih zemalja izvan EU-a porastao za 20% u usporedbi sa skupom podataka 2022.-2023.

Ukupni instalirani kapacitet tih postrojenja može pridonijeti izbjegavanju gotovo 29 milijuna tona emisija CO2 i proizvesti 830.000 tona organskog gnojiva godišnje. Ova postrojenja također mogu opskrbljivati ​​obnovljivom energijom pet milijuna europskih kućanstava tijekom cijele godine ili osigurati ​​145 000 bioLNG-ja tijekom cijele godine.

Na karti je prikazano 1548 postrojenja za biometan. To predstavlja rast od 32% u broju postrojenja u Europi u usporedbi s prethodnim izdanjem, koje je sadržavalo 1.174 elektrana. Više od 80% prijavljenih postrojenja za proizvodnju biometana sada je spojeno na plinsku mrežu, pri čemu je gotovo polovica njih (49%) spojena na distribucijsku mrežu, a 14% na transportnu mrežu.

Francuska je jedna od vodećih zemalja i gotovo je udvostručila svoje kapacitete u usporedbi s prethodnim izdanjem ove karte. Italija je također pokazala značajan rast, povećavši broj postrojenja četiri puta i ukupni kapacitet postrojenja više od tri puta, dok Ujedinjeno Kraljevstvo i Danska zadržavaju svoje pozicije među pet najvećih proizvođača biometana u Europi. Njemačka je i dalje najveći proizvođač biometana, ali je pauzirala izgradnju novih postrojenja. Hrvatske uopće nema na karti Europske udruge za bioplin, baš kao ni Slovenije, Bugarske, Rumunjske, Grčke.... 

TAGOVI