Rystad Energy ima preciznu prognozu rasta obnovljivaca za 2024.

Autor: N. D. Objavljeno: 12.03.2024. 🕜 09:52 Lokacija: Zagreb
  • Pogled na SE Gumiimpex u Varaždinu (izvornik: Gumiimpex)

• sunčane elektrane, SE Gumiimpex, Gumiimpex
    Izvor: Gumiimpex

Gospodarska kriza uzela je danak pa stari kontinent troši sve manje "prljave" električne energije

Proizvodnja energije iz Sunca u Europi povećat će se za oko 50 TWh u 2024., više od bilo kojeg drugog izvora proizvodnje, što je ipak posustajanje nakon rekordnih 60 GW fotonaponskih instalacija 2023., priopćio je Rystad Energy u ponedjeljak.

Solarnu ekspanziju predvodi Njemačka, koja je prošle godine dodala 14 GW istosmjerne struje, uključujući 6,5 GW istosmjerne struje krovnih FN sustava u kućanstvima. Prema Rystad Energyju, solarna energija će po prvi put predvoditi rast 2024. godine i u smislu kapaciteta i proizvodnje.

Godišnje, Njemačka iz Sunca može zadovoljiti potrebe novih 1,3 milijuna kućanstava. Komercijalni i industrijski sektor u Europi instalirao je lani 3,5 GW fotonapona, od čega 70% na krovovima. Ipak, Njemačka je lani od izvoznika postala uvoznik električne energije zbog kontinuiranog pada proizvodnje iz ugljena, smanjene solarizacije, zatvaranja nuklearki i činjenice da je bilo jeftinije uvesti struju iz Danske i Francuske nego je proizvesti. 

 
Potrošnja električne energije je u padu

 

Predviđa se i povećanje proizvodnje energije iz vjetroelektrana u 2024., ali neće uspjeti dosegnuti prošlogodišnji porast od 50 TWh koji je postignut zahvaljujući povećanju kapaciteta i vjetrovitijoj godini, osobito u posljednjem tromjesečju.

Očekuje se da će se 2024. proizvodnja iz vjetra povećati za 38 TWh. Nadalje, uz stabilniju proizvodnju nuklearne energije, Rystad je rekao kako predviđa da će to potaknuti daljnji pad potražnje za energijom iz fosilnih goriva.

Vegard Wiik Vollset, voditelj obnovljivih izvora energije i energije u neovisnoj istraživačkoj instituciji, Euro-Mediterranean Economists Association (EMEA) Research kaže da "potražnja za električnom energijom u Europi tek neznatno raste pa možemo zaključiti da Europa ispunjava svoje potrebe za električnom energijom rast u potpunosti uz obnovljive izvore.

"To ukazuje da je rast obnovljive energije više nego dovoljan da pokrije rast potražnje, zbog čega bilježimo pad korištenja fosilnih goriva", dodao je Vollset.

 

 

TAGOVI