Uređenje radnog prostora za istražnu bušotinu geotermalne vode u Šumbaru

Autor: B. O. Objavljeno: 19.02.2024. 🕜 09:45 Lokacija: Karlovac
  • Panorama Karlovca s tvrđave Dubovac (foto: BL, travanj 2017.)

• Karlovac, Karlovačka županija
    Izvor: B.L.

Ostvare li se očekivanja, na oko 2,5 kilometara dubine je vruća voda koja će grijati Karlovac

Nakon pet godina nužnih pripremnih radnji i administrativnih poslova, u šumi Šumbar, nedaleko ceste Karlovac - Rečica, počeli su radovi na uređenju radnog prostora za istražnu bušotinu geotermalne vode. To je pilot-projekt u sklopu provedbe projekta 'Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u gradu Karlovcu', koji financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška financijskim mehanizmom Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.- 2021., uz nacionalno sufinanciranje Hrvatske u okviru programa 'Energija i klimatske promjene'.

Izvođač radova u vrijednosti od gotovo 1,07 milijuna eura je tvrtka STSI iz Zagreba. Radovi trebaju završiti do 1. travnja, objavljeno je na stranicama Grada Karlovca.  

"Sav posao proteklih pet godina bio je nužan, preduvjet kako bismo mogli početi raditi sada, potom prvu istražnu bušotinu, a onda i da vrela voda odavde dođe do centralnog toplinskog sustava; projekt geoterme i je koncipiran da se 8.000 korisnika Toplane grije na obnovljive izvore. Postoje određene poteškoće, taj rizik istražne bušotine je prilično velik financijski zalogaj u kontekstu gradskog proračuna, najmanje pet milijuna eura. Sva istraživanja koja su odrađena i ljudi koji su proteklih godina na bilo koji način vezani uz ovu temu imaju jake argumente da baš ovdje treba krenuti s istražnom bušotinom. Kucali smo na mnoga vrata, i dalje kucamo. S Ministarstvom gospodarstva i Agencijom za ugljikovodike imamo dobru komunikaciju. Novac za istražnu bušotinu nastojimo pronaći izvan proračuna Grada Karlovca i vjerujem da će se to i dogoditi. Iako je ovo jedan mali korak u svim silnim koracima koje smo odradili i iako je pred nama još dosta puta, svi koji su sudjelovali u ovome projektu na bilo koji način mogu biti zadovoljni", poručio je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić na konferenciji za novinare koja je održana prošli tjedan na lokaciji buduće bušotine.

 

Zeleni grad

Njezina dubina bit će nešto više od 2,5 kilometra, pojasnio je Vlatko Kovačić, direktor Geotermike, gradske tvrtke koja vodi projekt, a očekuje se temperatura tople vode dostatna za korištenje u središnjem toplinskom sustavu. On je opisao kako će teći postupak od istraživanja do korištenja geotermalne vode.

"Nakon radova na uređenju bušotinskog radnog prostora slijedi postavljanje tornja za bušenje, samo bušenje istražne bušotine koja će kasnije biti proizvodna, a nakon bušenja kreće tiranje ležišta gdje ćemo dobiti podatke koji nas sve zanimaju, točnije temperature, kemijski sastav vode, njezine količine. Potom ćemo zatražiti dozvolu od Ministarstva gospodarstva za pridobivanje te geotermalne energije, potpisujemo ugovor s Republikom Hrvatskom za njezino korištenje i kasnije ju je moguće koristiti u centralnom toplinskom sustavu. Tijekom ovih pet godina smo s Upravnim odjelom za prostorno uređenje ovaj prostor ucrtali u prostorni plan, predvidjeli sve što bi nam kasnije bilo od koristi i što bi skratilo postupak, a time se predviđa dovod geotermalne vode prema Karlovcu. Važno je da smo dokumentaciju završili, imamo potrebnu dokumentaciju za dalje, za samo bušenje, spremni smo i nadam se da ćemo to uskoro i ostvariti", napomenuo je Kovačić.

Korištenje geotermalne energije za grijanje, prema riječima gradonačelnika, dio je nastojanja da Karlovac doista bude energetski zelen grad; to je najvrjedniji i najveći projekt, ali samo dio onih koji su već realizirani ili će biti: energetski obnovljene javne zgrade, postavljene sunčane elektrane na vrtiće i škole koji proizvode električne energije za potrebe tih objekata te, među ostalim, zamjena postojeće javne rasvjete i 9.000 svjetiljaka onima koje koriste LED tehnologiju.

TAGOVI