Uspješno ispitivanje biogoriva od industrijskog otpada

Autor: I.T. Objavljeno: 04.09.2012. 🕜 15:43 Lokacija: London (Velika Britanija)

Volvo je uspješno ispitao biogorivo od industrijskog otpada, dok proizvođači zrakoplova traže jeftinije zamjene za kerozin

Švedski proizvođač kamiona Volvo uspješno je na testirao biogorivo proizvedeno od industrijskog otpada. Ukupno 10 kamiona vozi na to gorivo zadnjih godinu dana.  Novo gorivo pod nazivom bio-DME je po voznim značajkama ravno konvencionalnom dizelskom gorivu i  omogućuje smanjenje emisija ugljičnog dioksida za 95% u usporedbi s dizelom i općenito tišu vožnju. Radi se o drugoj generaciji dimetil-eterskog biogoriva koje se proizvodi od biomase ili ostataka otpada. Prema nekim procjenama, takvo bi gorivo za 20 godina moglo zamijeniti oko 50% konvencionalnog dizela u prometu komercijalnih vozila.
Istodobno, najveći svjetski proizvođači putničkih aviona, američki Boeing i europski Airbus, s kineskim partnerima traže rješenja za sve više cijene avionskog goriva. Boeing s kineskom tvrtkom Commercial Aircraft radi zajedničku studiju, dok je Airbus udružio snage sa Sveučilištem Tsinghua iz Pekinga.  Njihova studija fokusirat će se na izvore sirovina, na mogućnosti korištenja ulja za kuhanje i algi te bi do početka 2013. godine trebali odabrati najbolji izvor sirovine za biogorivo za avione. Nakon toga će istraživački timovi raditi na metodama povećanja proizvodnje avionskog biogoriva kako bi se dobile komercijalne količine nužne za transport, ali uz što niže troškove, javlja britanski portal 'Silobreaker'.

TAGOVI