Dovršen razvoj napredne punionice električnih bicikala

Autor: B.L. Objavljeno: 21.12.2023. 🕜 13:43 Lokacija: Zagreb
  • Novi logo Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (izvornik: FER 2020.)

• FER, logo
    Izvor: FER

Vrijednost inovativnog projekta koji je proveden na FER-u je 1,2 mil. eura

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu predstavljen je projekt 'Razvoj napredne punionice električnih bicikala za pametni grad'. Cilj tog inovativnog projekta bio je razvoj stacionarne punionice električnih bicikala za javnu upotrebu. Kako je najučinkovitiji način rješavanja problema štetnog utjecaja konvencionalnog gradskog prometnog sustava na okoliš i kvalitetu zraka upravo upotreba električnih i hibridnih vozila (što znači i električnih bicikala), u sklopu projekta nastojalo se pokazati kako bi se primjenom takvih punionica mogla značajno povećati upotreba električnih bicikala u urbanim sredinama.

Napredna punionica električnih bicikala za pametni grad može napuniti bateriju bicikla u vremenu do 1 h i istodobno omogućava prepoznavanje tipa baterije i punjenje različitih baterija prisutnih na tržištu, ali i fizičku zaštitu bicikla. Nadalje, ugrađene kamere, reklamni monitor i programski alat omogućavaju interaktivnu komunikaciju s korisnicima i prikaz interaktivnih reklama. Mreža takvih punionica trebala bi biti integrirana u ostale sustave pametnog grada (prometni, energetski i sigurnosni).

Projekt je započeo 31. prosinca 2020. i traje do 31. prosinca ove godine. Ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijuna eura, od čega 888 600 eura čini sufinanciranje Europske unije sredstvima iz Kohezijskog fonda. Uloga FER-a na projektu bila su istraživanja koja se uklapaju u njegove strateške ciljeve i prijenos tehnologije na partnera, tvrtku Inovolute iz Trogira, kako bi zajedničko istraživanje za rezultat imalo stvaran proizvod. S druge strane, Involute je kao partner osigurao potrebnu komunikaciju i suradnju s FER-om kako bi se omogućio nesmetani transfer znanja i tehnologije u oba smjera.

Tijekom predstavljanja projekta, njegov voditelj, prof. dr. sc. Željko Ban, naglasio je kako je na FER-u prepoznata ključna uloga prelaska na održiviji model gradskog prometa. Napomenuo je i kako stacionarna punionica električnih bicikala koja je razvijena u sklopu projekta omogućava brzo punjenje baterije i integraciju u šire pametne gradske sustave. "Očekujemo da će rezultati našeg rada značajno potaknuti korištenje električnih bicikala u urbanim sredinama, pridonoseći održivijem i čišćem gradskom okolišu," dodao je. Uz to, pojedinosti iz projekta prikazali su i Luka Matić, Ivan Radaš i Zorana Doždor s FER-a i Nikola Rožić iz Involutea. Nakon usmenih izlaganja, svi sudionici imali su prigodu obići Laboratorij velikih strojeva Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju FER-a, gdje je održana kratka demonstracija izrađenog prototipa punionice i dodatno pojašnjeno kako ona funkcionira.
 

TAGOVI