Francuska gigatvornica baterija kao temelj proizvodnje

Autor: B. O. Objavljeno: 07.06.2023. 🕜 11:46 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)
  • Vizualizacija baterije za električna vozila (izvornik: PP77LSK / Shutterstock, 2018.)

• baterijska električna vozila, električna vozila, baterije, elektromobilnost
    Izvor: PP77LSK / Shutterstock

Prva francuska tvornica baterija zadovoljit će rast potražnje za električnim i hibridnim vozilima kojih će u Europi, prema procjenama, biti 17,4 milijuna do 2030., navodi Globaldata

Prva francuska gigatvornica baterija za električna vozila je temelj povećanja proizvodnje baterija i električnih vozila jer je cilj Europske unije do 2035. postupno ukinuti prodaju novih automobila na fosilna goriva, smatra Sumit Das, viši automobilski analitičar u tvrtki GlobalData. 

Podsjećamo, zahvaljujući njemačko-francuskom zajedničkom ulaganju u projekt Automotive Cells Company (ACC), koncem svibnja je otvorena velika tvornica automobilskih baterija u blizini Douvrina u Francuskoj. ACC je zajednički projekt francuske automobilske skupine Stellantis (Peugeot, Opel i Fiat), njemačkog proizvođača Mercedes-Benza i francuske energetske kompanije Total. 

S početnom proizvodnjom od 13 GW h i očekivanim punim kapacitetom od 40 GW h do kraja desetljeća, u toj tvornici proizvodit će se litij-ionske baterije visokih performansi, izvijestila je analitička tvrtka GlobalData

 

Nove tvornice

"Kupci su sada postali puno svjesniji okoliša i održivosti, a potražnja za vozilima s niskom emisijom ugljika ili bez nje i novim značajkama je u porastu. Proizvođači automobila također se suočavaju s regulatornim pritiscima da proizvode ekološki prihvatljivija vozila i prisiljeni su usvojiti viziju visoke održivosti s ciljem razvoja ekološkog opskrbnog lanca. Kako bi to postigli, proizvođači originalne opreme već su pokrenuli svoje planove za prelazak s motora s unutarnjim izgaranjem na električna i hibridna vozila", rekao je.

"Prema procjenama GlobalDate, europsko tržište električnih vozila, uključujući baterijska i hibridna, dosegnut će 17,37 milijuna do 2030., bilježeći ukupnu godišnju stopu rasta od 16 posto od 2022. do kraja desetljeća. Osim toga, europsko tržište naprednih automobilskih baterija, uključujući litij-ionske za električna i hibridna vozila, procijenjeno je na 16,83 milijuna primjeraka do 2030. godine", izjavio je.

ACC planira otvoriti i tvornice u Kaiserslauternu u Njemačkoj i u Termoliju u Italiji.

"Prva od tri proizvodna postrojenja bit će operativna prije kraja ove godine. Prema očekivanjima, ta će gigatvornica pridonijeti Stellantisovom cilju povećanja baterijskih kapaciteta u Europi na 250 GW h do kraja desetljeća. Ta je kompanija u 2022. zauzimala 19 posto ukupnog europskog automobilskog tržišta te povećava svoju prisutnost uvođenjem novih modela. Tako namjerava predstaviti 74 nova električna vozila do kraja ovog desetljeća", zaključio je. 

TAGOVI