Ususret pregovorima o kritičnim mineralima

Autor: B. O. Objavljeno: 15.06.2023. 🕜 14:01 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Ilustracija električnih vozila, elektromobilnosti, električnih auta (FOTO: Michael Marais from Stock, 2023.)

• električna vozila, elektromobilnost, električni auti
    Izvor: Michael Marais

Cilj je poticati lance opskrbe EU-a i SAD-a za kritične sirovine koje su potrebne za proizvodnju baterija za električna vozila

Europska komisija je donijela smjernice za pregovore o sporazumu o kritičnim mineralima sa Sjedinjenim Američkim Državama. Cilj je poticati lance opskrbe EU-a i SAD-a za kritične sirovine koje su potrebne za proizvodnju baterija za električna vozila. Unijin izvoz kritičnih sirovina relevantnih za tu industriju iznosio je u 2022. čak 8,3 milijarde eura, priopćeno je iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Sklope li EU i SAD sporazum o kritičnim mineralima, EU će prema američkom Zakonu o smanjenju inflacije imati jednak status kao zemlje s kojima je SAD sklopio sporazum o slobodnoj trgovini. 

Tvrtke iz Unije moći će se ravnopravno natjecati na tržištu SAD-a s konkurentima iz SAD-a i trećih zemalja, kao što su Čile, Republika Koreja i Japan.

 

Ugljično neutralne tehnologije

Sporazum o kritičnim mineralima između EU-a i SAD-a pridonijet će i jačanju proizvodnih kapaciteta EU-a u industrijskim sektorima od strateške važnosti. Stroge odredbe o zaštiti okoliša i radu pomoći će u poboljšanju opskrbe kritičnim sirovinama iz održivih izvora.

Osim toga, taj će sporazum podupirati Komisijin akt o industriji s nultom netom stopom emisija i akt o kritičnim sirovinama, čiji je cilj povećati proizvodnju ključnih ugljično neutralnih tehnologija u Uniji.

Izvor: Michael Fousert

"Pregovori s SAD-om o sporazumu o kritičnim mineralima važni su jer će on Uniji omogućiti da na temelju Zakona o smanjenju inflacije kao saveznik SAD-a dobije tretman sličan onom iz sporazumâ o slobodnoj trgovini. Rudarskim i kemijskim poduzećima iz Unije osigurat će pravedan i neometan pristup tržištu SAD-a te će im omogućiti da opskrbljuju proizvođače električnih vozila iz EU-a i SAD-a. Trebamo brzo napredovati prema sklapanju tog ciljanog sporazuma kako bi poduzeća iz Unije imala jednak tretman kao poduzeća iz SAD-a na temelju Zakona o smanjenju inflacije. Njime će se ujedno ojačati naša suradnja na razvoju čistih tehnologija za zelenu tranziciju i proširiti pristup održivim i pouzdanim izvorima kritičnih minerala bez zloupotrebe radne snage", izjavio je izvršni potpredsjednik EK-a nadležan za trgovinu Valdis Dombrovskis.

 

Porezna olakšica

Komisija će na temelju odobrenja i pratećih direktiva koje donese Vijeće biti ovlaštena za pregovore o sporazumu koji će sadržavati odredbe za olakšavanje trgovine, kako bi se kritične sirovine izvađene ili prerađene u EU-u mogle upotrebljavati u vozilima koja ispunjavaju uvjete za subvencije SAD-a za čista vozila. Zatim, za suradnju u cilju povećanja održivosti sektora kritičnih sirovina poticanjem visoke razine zaštite okoliša, međunarodnih tehničkih standarda i pristupâ kružnoga gospodarstva te promicanje radničkih prava u sektoru kritičnih sirovina i jačanje održivih i pravednih lanaca opskrbe s pomoću zajedničkih standarda i u suradnji sa saveznicima i partnerima.

Vijeće će sada razmotriti prijedlog i o njemu donijeti odluku. Komisija će zatim moći započeti službene pregovore s SAD-om u cilju brzog sklapanja sporazuma.

SAD je u kolovozu 2022. donio Zakon o smanjenju inflacije, kojim su uvedene olakšice za čista vozila, javlja EK. Riječ je o subvenciji u obliku porezne olakšice za kupnju vozila na baterije ili gorivne članke koja ispunjavaju uvjete. Da bi ispunilo uvjete za punu subvenciju, vozilo, među ostalim, mora biti opremljeno baterijom s kritičnim mineralima koji su barem djelomično reciklirani u Sjevernoj Americi odnosno izvađeni i prerađeni u SAD-u ili u zemlji s kojom je SAD sklopio sporazum o slobodnoj trgovini ili sporazum o uzajamnoj trgovini.

Ako EU i SAD ne sklope sporazum o kritičnim mineralima, tvrtke iz EU-a mogle bi biti isključene iz lanaca opskrbe automobilske industrije, što bi štetilo izvozu iz EU-a.

 

TAGOVI