Više od šest milijardi eura za prometnu infrastrukturu

Autor: B. O. Objavljeno: 26.06.2023. 🕜 08:20 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Vlak u noći (izvornik: HŽ Infrastruktura 2021.)

• željeznice, vlakovi, HŽ Infrastruktura, HŽPP
    Izvor: HŽ Infrastruktura

Osiguravanje učinkovitije, zelenije i pametnije mreže željeznica, unutarnjih plovnih putova i pomorskih ruta duž transeuropske prometne mreže (TEN-T)

Europska komisija nedavno je odabrala 107 projekata prometne infrastrukture koji će primiti više od šest milijardi eura bespovratnih sredstava Europske unije iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Više od 80 posto sredstava bit će namijenjeno projektima kojima se osigurava učinkovitija, zelenija i pametnija mreža željeznica, unutarnjih plovnih putova i pomorskih ruta duž transeuropske prometne mreže (TEN-T). Osim toga, projektima će se ojačati trake solidarnosti između EU-a i Ukrajine koje su uspostavljene kako bi se olakšao ukrajinski izvoz i uvoz.

Glavne prekogranične željezničke veze duž osnovne mreže TEN-T također su prioritet za financiranje. Među njima su, među ostalim, bazni tunel Brenner (koji povezuje Italiju i Austriju), Rail Baltica (koji povezuje tri baltičke države i Poljsku s ostatkom Europe) te prekogranična dionica između Njemačke i Nizozemske (Emerich-Oberhausen).

Morske luke u Irskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Latviji, Litvi, Nizozemskoj i Poljskoj dobit će financijska sredstva za razvoj opskrbe električnom energijom s kopna kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova iz privezanih plovila, javlja EK.

 

Jedinstveno europsko nebo

Kako bi prijevoz unutarnjim plovnim putovima bio otporan na promjene u budućnosti, modernizirat će se infrastruktura duž prekograničnih plovnih putova Sena – Schelde između Francuske i Belgije. Poboljšat će se i luke unutarnjih plovnih putova Dunava i Rajne, kao što su Beč i Andernach.

Kako bi se dodatno povećala sigurnost i interoperabilnost željezničkog prometa u EU-u, Europski sustav upravljanja željezničkim prometom (ERTMS) ugradit će se u vlakove i željezničke pruge u Češkoj, Danskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji i Slovačkoj. 

Izvor: motive56 / Shutterstock

Na cestama će nekoliko članica EU-a uvesti inteligentne prometne sustave i usluge (ITS), posebice kooperativne ITS-ove (C-ITS) za sigurniji i učinkovitiji promet. Nekoliko članica dobit će potporu europskim projektima upravljanja zračnim prometom u cilju povećanja učinkovitosti zračnog prometa i stvaranja jedinstvenog europskog neba.

Među ukupno 353 projekta podnesena kao odgovor na poziv na podnošenje prijedloga, objavljen 2022., odabrano je 107 projekata.

Financijska sredstva EU-a bit će u obliku bespovratnih sredstava koja će se upotrijebiti za sufinanciranje ukupnih troškova projekta.

 

Alternativna goriva

"Danas izdvajamo 6,2 milijarde eura za projekte diljem Europe koji će nas približiti dovršetku transeuropske prometne mreže TEN-T, okosnice gospodarstva EU-a. Posebice mi je drago što će 250 milijuna eura poboljšati prekogranične veze između Ukrajine, Moldove i njihovih susjeda EU-a, Rumunjske, Mađarske, Slovačke i Poljske. Tim će se projektima olakšati prijevoz robe između EU-a i Ukrajine, čime će se ojačati trake solidarnosti", izjavio je Adina Vălean, povjerenica za promet. 

U okviru programa CEF-a za promet za razdoblje 2021. 2027. 25,8 milijardi eura dostupno je za bespovratna sredstva za sufinanciranje projekata TEN-T-a u članicama. Od 2014. u okviru CEF-a pružena je potpora za gotovo 1300 projekata s ukupnim iznosom od 29,4 milijarde eura u prometu (ne uključujući današnji predloženi odabir).

Dodatne mogućnosti financiranja dostupne su u okviru CEF-a za promet, a poziv na podnošenje prijedloga za vojnu mobilnost za 2023. trenutačno je otvoren do 21. rujna 2023., a pozivi na podnošenje prijedloga za Instrument za infrastrukturu za alternativna goriva otvoreni su do 7. studenoga. 

Sljedeći pozivi na podnošenje prijedloga u okviru CEF-a za promet objavit će se krajem rujna.

TAGOVI