Njemački proizvođač prodao primjetno više električnih vozila

Autor: B. O. Objavljeno: 11.04.2024. 🕜 09:33 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Zgrada sjedišta BMW-a u Münchenu (foto: BL, kolovoz 2023.)

• BMW, zgrade
    Izvor: B.L.

Rast prodaje u Europi i SAD-u, a pad na kineskom tržištu

Njemački proizvođač automobila BMW prodao je oko 595 tisuća automobila u prvom tromjesečju ili za 1,1 posto više nego prije godinu dana, objavila je tvrtka u srijedu.

Broj prodanih baterijskih električnih vozila porastao je za gotovo 28 posto na 82.700, dok je prodaja skupih luksuznih i sportskih automobila porasla za nešto manje od 22 posto, izvijestio je BMW. Tvrtka sa sjedištem u Münchenu javlja kako je uspjela odgovoriti na promjenjivu potražnju kupaca za različitim vrstama pogona i ponudom. 

Jochen Goller, član Uprave BMW-a koji nadzire prodaju u tvrtki, rekao je kako ta strategija dokazuje svoju vrijednost.

Prodaja na europskom tržištu porasla je za 5,5 posto na oko 228 tisuća vozila, dok je prodaja u Sjedinjenim Američkim Državama porasla za 1,2 posto na oko 91 tisuću automobila. Na kineskom tržištu, međutim, isporuke su pale za 3,8 posto na oko 187 tisuća automobila.

 

Dobra godina

BMW-ova marka Mini zabilježila je pad prodaje diljem svijeta za 9,4 posto na nešto manje od 83 tisuća vozila. Međutim, prema BMW-u, pripreme za lansiranje nove linije Mini vozila u punom su jeku.

Čelnici BMW-a ciljaju na blagi rast isporuka u 2024. godini, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA. Za potpuno električna vozila i modele iz višeg 'premium' dijela očekuje se dvoznamenkasti rast.

BMW je, valja naglasiti, u prošloj godini prodao 2,55 milijuna automobila, znatno više nego ikad prije.

Inače, taj proizvođač će svoje financijske rezultate za prvo tromjesečje predstaviti 8. svibnja. Godišnja skupština će uslijediti 15. svibnja.

TAGOVI