Dodatna milijarda eura za biciklističku infrastrukturu

Autor: B. O. Objavljeno: 09.04.2024. 🕜 08:22 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Bicikli (FOTO: Luca Campioni/Unsplash; 2023.)
    Izvor: Luca Campioni/Unsplash

Njemačka treba jednake uvjete na cestama za sve načine prijevoza, smatraju prometne udruge

Savez nekoliko prometnih udruga pozvao je Saveznu vladu da pruži veću potporu biciklizmu i održivoj mobilnosti.

U dokumentu objavljenom u ponedjeljak u Berlinu, udruge koje predstavljaju tvrtke za dijeljenje automobila, bicikliste i tvrtke javnog prijevoza ističu kako Njemačka treba "jednake uvjete na cestama za sve načine prijevoza. To zahtijeva, među ostalim, milijardu eura godišnje za privlačnu i sigurnu biciklističku infrastrukturu". 

Savez poziva na jamstvo za mobilnost koje uključuje "utvrđene minimalne standarde u cijeloj zemlji i zakonsko pravo na usluge mobilnosti".

 

Gospodarska važnost

Udruge se također zalažu za povećanje sredstava za regionalizaciju, kojima Savezna vlada sufinancira lokalni javni prijevoz u njemačkim saveznim državama.

Savez je naručio studiju koja ima za cilj istaknuti gospodarsku važnost lokalnog javnog prijevoza, željezničkog prijevoza, industrije bicikala, kao i tvrtki za dijeljenje automobila i taksi prijevoza, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.

Studija, koju je provela konzultantska tvrtka Conoscope, kaže kako te djelatnosti zapošljavaju oko 1,7 milijuna ljudi i stvaraju dodanu vrijednost od ukupno 118 milijardi eura godišnje.

TAGOVI