Njemačko-emiratsko pismo namjere o opskrbi obnovljivim vodikom

Autor: B. O. Objavljeno: 26.01.2024. 🕜 09:12 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Punionica vodika za vozila (izvornik: Shutterstock, veljača 2021.)

• vodik, punionice vodika, vozila na vodik
    Izvor: Shutterstock

Suradnja Daimler Trucka i Masdara

Njemački proizvođač gospodarskih vozila Daimler Truck i državna energetska tvrtka Masdar iz Emirata potpisali su pismo namjere koje bi trebalo rezultirati sporazumom o suradnji za opskrbu Europe obnovljivim vodikom, objavile su tvrtke u četvrtak.

Masdar sa sjedištem u Abu Dhabiju javlja kako sporazum podupire cilj da Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postanu vodeći proizvođač i dobavljač na tržištu vodika s niskim udjelom ugljika do 2031. godine.

Izvršni direktor Daimler Trucka Martin Daum rekao je kako tvrtka namjerava razviti poslovne modele usredotočene na vodik i učiniti gorivo dostupnim kupcima.

Rekao je kako se Daimler Truck nada da će biti "katalizator" u rješavanju mučnog "problema kokoši i jajeta", gdje su poteškoće u pronalaženju vodikovog goriva i nedostatak vozila s vodikovim pogonom otežali širenje sektora, javlja njemačka novinska agencija DPA.

 

Vjetar i Sunce

Malo je kupaca zainteresirano za vozila s pogonom na nedostupna goriva. A nedostatak potražnje za vozilima s pogonom na vodik otežava ulaganje u izgradnju punionica vodika. 

"Sigurno nećemo sami upravljati brodom, niti ćemo graditi cjevovod", izjavio je Daum, dodavši kako Daimler Truck ima puno stručnog znanja. 

Proizvođač gospodarskih vozila ima za cilj prodati peteroznamenkasti broj vozila s nultom emisijom do 2030. kako bi bio u skladu s propisima EU-a o emisijama. Također, teži za baterijskim električnim vozilima i vodikovim gorivnim člancima

Vodik s niskom razinom ugljika, koji se proizvodi pomoću električne energije iz obnovljivih izvora poput vjetra i Sunčeve energije, namijenjen je smanjenju emisija CO2 koje nastaju izgaranjem fosilnih goriva i koje su štetne za klimu.

TAGOVI