Ususret tvornici za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila

Autor: B. O. Objavljeno: 10.07.2024. 🕜 13:02 Lokacija: Zagreb
  • Verne u suradnji s kompanijom VGP započinje s izgradnjom tvornice za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila u Lučkom (FOTO: Verne/VGP/Agencija 404; 2024.)
 - Verne; autonomna vozila
    Izvor: Verne/VGP/Agencija 404

Tvornica će se nalaziti u Lučkom te će se u njoj u početku proizvoditi nekoliko stotina vozila

Hrvatska kompanija Verne, koja je nedavno predstavila svoj inovativni ekosustav urbane autonomne mobilnosti, kreće u izgradnju objekta kakav dosad nije viđen u Hrvatskoj.

U sklopu novog poslovnog parka od osam hektara u Lučkom - VGP Parku Zagreb, na 28.500 četvornih metara nalazit će se tvornica za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila. Proizvodni pogon će za Verne izgraditi belgijska kompanija VGP, kojoj je ovo prva investicija u Hrvatskoj. VGP je europski pružatelj visokokvalitetnih logističkih nekretnina i nekretnina lake industrije, priopćeno je iz agencije 404. 

"Pronašli smo idealnu lokaciju i pravog partnera za izgradnju našega prvog proizvodnog pogna autonomnih vozila u Zagrebu. Ovdje će se proizvoditi sva Verne vozila. Vozila za sva tržišta bit će proizvedena u Hrvatskoj, čime naša zemlja dobiva ključnu ulogu u modernoj automobilskoj industriji. Na samom početku će se proizvoditi nekoliko stotina vozila, a nakon toga tvornica će moći proizvesti i do 10 tisuća vozila godišnje. Volumen proizvodnje povećavat će se s vremenom, prateći dinamiku projekta. Izgradnja ovog proizvodnog pogona za velikoserijsku proizvodnju predstavlja ključan korak za naš projekt, kao i cijelu zemlju. Stvorit ćemo brojna kvalitetna radna mjesta te tako privući i zadržati radnu snagu u Hrvatskoj", ističe Marko Pejković, CEO Vernea.

 

Stručno tehničko iskustvo

U tvornici će se koristiti napredna tehnologija za proizvodnju, sklapanje i testiranje autonomnih vozila Verne. Njezina realizacija Hrvatskoj će donijeti brojne koristi te čini značajan napredak prema digitalnim i zelenim tehnologijama.

"Velika nam je čast pridonijeti ovom revolucionarnom projektu izgradnjom novih postrojenja za razvoj i proizvodnju u sklopu našeg VGP Parka Zagreb. Razvoj tog tehnološki naprednog pogona odražava našu predanost inovacijama, održivosti i reindustrijalizaciji Europe. Pomoću našeg stručnog tehničkog iskustva, radujemo se što ćemo pridonijeti realizaciji visokokvalitetne tvornice za Verne, čime se otvaramo prema pametnoj i održivoj mobilnosti", izjavio je Jan Van Geet, izvršni direktor VGP-a. 

Pripreme za izgradnju već su počele, a početak građevinskih radova očekuje se krajem ovog ljeta. Tvornica će se dovršiti i opremiti tijekom 2025., dok će s radom krenuti početkom 2026. godine.

TAGOVI