VW najavio zatvaranje tvornice Audijevog skupog 'električara'

Autor: N. D. Objavljeno: 10.07.2024. 🕜 10:57 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Audi E-tron u Dubaiju (izvornik: nepoznat)

• Audi, električni auti
    Izvor: -

Bit će to prvo zatvaranje VW-ove tvornice vozila u 40 godina!

Volkswagen je u utorak najavio da bi mogao zatvoriti tvornicu luksuzne marke Audi u Bruxellesu zbog oštrog pada potražnje za najskupljim električnim automobilima poput Audijevog Q8 e-trona, lansiranog 2018. To je prisililo tvrtku i na smanjenje ciljanih financijskih rezultata za tekuću godinu.

Tvornica u Bruxellesu, koje je prošle godine napravila oko 50.000 automobila, također se suočilo s "dugogodišnjim strukturnim izazovima", uključujući poteškoće u promjeni rasporeda zbog blizine grada i visokih logističkih troškova. Sada bi započeo proces konzultacija kako bi se pronašla alternativna rješenja za tvornicu koja zapošljava oko 3000 ljudi. "To može uključivati prestanak rada ako se ne nađe nikakva alternativa", stoji u priopćenju Audija.

Valja znati da je zadnji puta zatvorio tvornicu u Westmorelandu u Pennsylvaniji 1988., a posljednji CEO VW-a koji je prijetio zatvaranjima pogona u Europi dao je ostavku nekoliko mjeseci nakon što je to učinio, piše Reuters. Audi SUV i sportback Q8 e-tron u Hrvatskoj se prodaje po cijeni od 80.000 do 82.780 eura. 

 
Par milijardi troška zatvaranja tvornice

 

Proizvođači automobila teško su pogođeni nižom potražnjom za električnim vozilima od očekivane nakon velikih ulaganja u razvoj kapaciteta i tehnologije, a Audi je ranije ove godine upozorio da će njegova prodaja pasti 2024. jer je radio na predstavljanju novih modela, a istovremeno smanjivao troškove.

Volkswagen je rekao da će troškovi pronalaženja alternativne namjene za tvornicu u Bruxellesu ili njezino zatvaranje, kao i drugi neplanirani troškovi, imati utjecaj u ukupnom iznosu do čak 2,6 milijardi eura u financijskoj godini 2024.

VW je snizio svoju prognozu operativnog povrata na 6,5-7% sa 7-7,5%, što je potaknulo matičnu kompaniju Porsche, koja posjeduje nešto manje od trećine Volkswagena, ali ima većinu glasačkih prava, da smanji svoju prognozu zarade na 3,5 do 5,5 milijardi eura.

Nakon vijesti, dionice Volkswagena i Porschea koje kotiraju na Frankfurtskoj burzi pale su za 1,7%, odnosno 2,1%. Volkswagenova operativna dobit u prvom tromjesečju pala je za 20%, dijelom zbog kašnjenja isporuke u Audiju, nakon što je tvornica u Bruxellesu zatvorena na dva tjedna zbog manjka komponenti u veljači.

 

TAGOVI