Kineski proizvođač električnih vozila gradi tvornicu u Turskoj

Autor: B. O. Objavljeno: 09.07.2024. 🕜 13:20 Lokacija: Istanbul (Turska)
  • Logo kineskog proizvođača automobila BYD (izvornik: P.L./Unsplash, 2023.)

• BYD, logo
    Izvor: P.L./Unsplash

Osim toga, i SWM, još jedan kineski proizvođač automobila, ovaj tjedan je objavio kako namjerava graditi tvornicu u Turskoj

Kineska kompanija BYD, najveći svjetski proizvođač električnih vozila, potpisala je ugovor s turskim Ministarstvom industrije i tehnologije o ulaganju u Republiku Tursku, javlja državna novinska agencija Anadolija (Anadolu Agency, AA). Sporazum je potpisan ovaj tjedan na svečanosti kojoj su prisustvovali turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, turski ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kacir te predsjednik i izvršni direktor BYD-a Wang Chuanfu. Erdoğan se također odvojeno sastao s delegacijom BYD-a u Istanbulu.

Iz resornog turskog ministarstva priopćeno je kako će, prema očekivanjima, BYD izgraditi tvornicu u Turskoj u kojoj će se proizvoditi do 150.000 vozila godišnje, kao i centar za mobilnost i istraživanje i razvoj. Ukupna investicija doseže milijardu dolara.

Također, očekuje se da će BYD započeti s proizvodnjom krajem 2026. godine i otvoriti 5.000 radnih mjesta.

 

Udio domaće proizvodnje

Turska je najavila i uvođenje dodatnih 40 posto poreza za vozila uvezena iz Kine kako bi povećala udio domaće proizvodnje na turskom tržištu i potaknula ulaganja. 

Europska komisija je devet mjeseci nakon pokretanja antisubvencijskog ispitnog postupka po službenoj dužnosti koncem proteklog tjedna uvela privremene kompenzacijske pristojbe na uvoz električnih vozila iz Kine. 

Na koncu, valja naglasiti kako je i SWM, još jedan kineski proizvođač automobila, ovaj tjedan je objavio kako namjerava graditi tvornicu u Turskoj.

TAGOVI