Zeleni nisu zadovoljni s loše napravljenom Strategijom razvoja željeznice

Autor: N.D. Objavljeno: 15.09.2022. 🕜 11:24 Lokacija: Zagreb

Predviđa se da će vlakovi znatno kasniti i za 10 godina, a elektrifikacija pruga se ne navodi

Nova Strategija razvoja željezničkog sustava do 2032. potvrđuje da aktualna Vlada, kao i brojne prije nje, nema stvarnu namjeru, znanje niti odlučnost značajno unaprijediti stanje naših željeznica, ističe Zelena akcija. Ovaj tekstom prilično oskudan dokument, koji je na javnom savjetovanju do 16. rujna, običan je popis želja, nedovoljno ambiciozan i manjkav, bez ikakve ideje o konkretnim troškovima njihove realizacije, navodi se. Javna rasprava izazvala je veliki interes javnosti, s više od 127 komentara, a javna rasprava završava u petak.

U Nacrtu Strategije planira se da će za 10 godina vlakovi i dalje znatno kasniti na svoja odredišta. Doduše, 20 posto manje nego danas, ali to je još uvijek previše da bi željeznica privukla mnogo više korisnika. Za financiranje modernizacije i održavanje željezničke infrastrukture, predviđa se i model javno–privatnog partnerstva. To bi, smatra Zelena akcija, moglo dovesti do koncesioniranja pojedinih dionica željezničkih pruga i brojnih problema poput poskupljenja usluga, kao i dugoročnih problema s održavanjem infrastrukture i sigurnosti. 

Bez mjera za smanjenje smrtnosti

Dodatno, ne postoje mjere koje bi pomogle smanjiti broj ozlijeđenih i smrtno stradalih u željezničkom prometu, što je itekako potrebno, osobito u svjetlu nedavne tragedije u blizini Novske. Uz sve to, nema jasno iskazanog cilja daljnje elektrifikacije željezničkih pruga, nema projekcija o broju putničkih i teretnih linija na pojedinim relacijama, izbjegava se korištenje mjerljivih indikatora, itd. 

Međunarodni promet je u Strategiji potpuno zanemaren, jer samo se spominje da će biti „oživljen“, što ne znači ništa, kažu zeleni. "Željeznički promet je u prošlosti bio jedan od stupova i putničkog i teretnog prometa, ali desetljeća lošeg upravljanja gotovo su potpuno upropastila ovaj sektor. Nekoliko pompozno najavljivanih strateških dokumenata, koji su trebali unaprijediti željeznicu u Hrvatskoj, ostali su neispunjeni, dok se stanje sve više pogoršava, a željezničke linije se ukidaju s gotovo svakim novim voznim redom. Postojećim željezničkim tvrtkama je nužna bolja koordinacija, tj. ponovna uspostava HŽ Holdinga s ciljem efikasnijeg korištenja postojećih resursa. Potrebna su znatno veća javna ulaganja u željezničku infrastrukturu, ali i stručni kadrovi koji znaju iskoristiti dostupna sredstva u europskim fondovima te ubrzati realizaciju projekata. Neprihvatljivo je da trenutno samo faza priprema za radove traje čak 8 do 9 godina, jer u tom slučaju do 2032. zapravo neće biti ostvaren niti jedan infrastrukturni projekt koji u ovom trenutku nije već započeo s pripremom.", navodi se u priopćenju.

Kvalitetan razvoj željezničkog prometa, kao alternative štetnijem cestovnom i zračnom prometu, ima ključnu ulogu u smanjenju utjecaja prometa na okoliš i klimu. Zbog toga je nužno ovu strategiju poslati na popravni, kako ne bismo propustili još jednu priliku za unaprjeđenje željeznice i dekarbonizaciju prometa, zaključuje Zelena akcija.

TAGOVI